latinica  ћирилица
30/03/2015 |  16:53 | Autor: SRNA

Novi Sad: Osam godina za nesreću u kojoj je poginulo troje mladih

Viši sud u Novom Sadu osudio je danas Novosađanina Despota Vranića /21/ na osam godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je u junu prošle godine poginulo troje mladih ljudi.

Sudija Vidoje Mitrić kao olakšavajuće okolnosti po Vranića naveo je to što do sada nije osuđivan i to što je je mlad.

Mitrić je napomenuo da na Sud nisu uticala pisanja "tabloida", kako je tvrdila odbrana, prenose novosadski mediji.

Rješenjem suda, Vraniću je produžen pritvor u kojem se nalazi od hapšenja, nekoliko dana poslije sudara.

Više javno tužilaštvo optužilo je 21-godišnjeg Vranića za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, za koje je zakonom predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo troje mladih ljudi dogodila se na raskrsnici novosadskih bulevara Oslobođenja i cara Lazara kod tržnog centra "Merkator".

Vozeći velikom brzinom, Vranić je "audijem" udario u "golf", a od siline udara na mjestu su poginuli Milica Ležimirac, Vladica Matović i Aleksandar Marić, koji su se "golfom" vraćali sa proslave godišnjice mature.

Prema mišljenju saobraćajnog vještaka, Vranić je automobil u trenutku nesreće vozio brzinom od oko 177 kilometara na sat, a izmjereno je da je imao 1,47 promila alkohola u krvi.

Vještak smatra da je opasnu saobraćajnu situaciju izazvao Vranić, vozeći "audi A8 automatik", i ulazeći u raskrsnicu u posljednjoj sekundi trepćućeg zelenog svjetla, ali i vozač "golfa" u koga je "audijem" udario Vranić jer je krenuo na crveno svjetlo.

Vranić se pred sudom izjasnio da se ne osjeća krivim.

On je tokom svjedočenja rekao da je u trenutku nesreće vozio automobil "audi A8 automatik" do 90 kilometara na sat, i da nije pio alkohol. Prisustvo alkohola u krvi pravdao je time da je poslije sudara, u šoku, usljed žeđi, uzeo flašu rakije koju je imao u kolima i popio naiskap jednu trećinu.