latinica  ћирилица
30/03/2015 |  21:04 | Autor: Agencije

Јapan donirao Vladi Srbije 150 automobila

Ambasador Јapana Masafumi Kuroki predao je donaciju od 150 ekoloških automobila premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Donirana su 22 hibridna vozila marke "leksus", 11 "tojota prijus" i 117 "mazdi 3", koja koriste čisti dizel. Zvanično otvorena nova zgrada ambasade Јapana u Beogradu.

Vučić je zahvalio ambasadi Јapana na ovoj, ali i svim prethodnim donacijama i pomoći koju je Јapan izdvajao za Srbiju poslije nesreća.

On je kazao da će zbog ove donacije funkcioneri morati da se "odreknu" još 500 automobila, koji će ići na javnu prodaju.

Kuroki je kazao da je cilj donacije da se u Srbiji poveća svijest o očuvanju životne sredine i da se promovišu automobili koji su u skladu sa ekološkim standardima.

"Sva vozila imaju naprednu tehnologiju, kako bi smanjili emisiju ugljen-dioksida i štitili životnu sredinu. Efikasni su u potrošnji goriva i smanjiće troškove održavanja", kazao je Kuroki i dodao da će ova vozila biti korišćena na efikasni način, kao i autobusi koji su poklonjeni Beogradu 2003. godine.

Vučić je kazao da bi Srbija trebalo da se ugleda na Јapan, jer se tamo kupovinom domaćih proizvoda podstiče domaća proizvodnja.

Upitan da li je bilo riječi o mogućim investicijama u industriju za dijelove automobila, Vučić je kazao da Srbija pregovara s dvije japanske firme i da prije svega razgovaraju o ulaganju u industriju auto-komponenata.


Vučić je podsjetio da je do sada Vlada Srbije odlučila da proda 1.537 automobila i da će oni od 9. aprila moći da se kupe po 40 odsto nižoj cijeni.

Otvorena nova zgrada Ambasade Јapana

U Beogradu je danas zvanično otvorena nova zgrada ambasade Јapana, a ceremoniji otvaranja prisustvovali su premijer Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

Vučić je čestitao japanskom narodu i vladi na otvaranju nove zgrade ambasade i izrazio nadu u unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Јapana.

Zahvalivši Јapanu na podršci i pomoći Srbiji poslije poplava koje su Srbiju zadesile u maju prošle godine, Vučić je istakao da Srbija smatra Јapan prijateljskom zemljom.

Rekao je da se nada da će, kao što je efikasna bila izgradnja ove zgrade, efikasan biti i dalji razvoj bilateralne saradnje, naročito kada je riječ o povećanju trgovinske razmjene.

Ambasador Јapana Masafumi Kuroki zahvalio je Vladi Srbije i vlastima u Beogradu na saradnji u izgradnji nove zgrade. Rekao je da je proces preseljenja ambasade imao dugu istoriju i da je 1981. godine potpisan prvi ugovor o zemljištu.

Prema njegovim riječima, izgradnja nove zgrade japanske ambasade počela je u maju 2013, a završena u februaru ove godine.

"Drago nam je što se ambasada Јapana nalazi u ulici Trešnjin cvijet, pošto je cvijet trešnje simbol proljeća u Јapanu. Sada će po ulici svi znati gdje se nalazi japanska ambasada", rekao je Kuroki.

Naglasio je da Јapan i Srbija nastavljaju blisku saradnju, zasnovanu na tradiconalno prijateljskim odnosima.