latinica  ћирилица
31/03/2015 |  07:59 | Autor: TANЈUG

Lisabon i Luksemburg na začelju borbe sa aerozagađenjem

Lisabon i Luksemburg su na posljednjim mjestima na listi na kojoj su rangirani gradovi Evrope prema tome koliko se uspješno bore protiv vazdušnog zagađenja, dok prva mjesta na tom spisku zauzimaju Cirih i Kopenhagen, objavila je danas njemačka filijala organizacije za zaštitu prirodne sredine Prijatelji zemlje.

Među 23 grada, uglavnom iz Zapadne Evrope, loše kotiraju i Dablin, Glazgov, Madrid i Rim, prenosi AFP.

Ističe se kako su Lisabom i Luksemburg učinili najmanje na zabrani velikih zagađivača vazduha u drumskom saobraćaju, uključivanju u javni saobraćaj autobusa na čista goriva i drugih vrsta prevoza, davanju ekonomskih podsticaja za smanenje zagađenja vazduha, kao i na promovisanju javnog prevoza, pješačenja i korišćenja bicikala.

Ovi gradovi daleko zaostaju u odnosu na Cirih i Kopenhagen, u kojima je broj automobila znatno smanjen i postoje ograničenja za velike zagađivače kao što su dizel vozila, kamioni i građevinske mašine.

Korišćenjem američkog sistema školskog ocjenjivana, Cirih je dobio ocjenu B plus, a Kopenhagen, kao i Beč ocjenu B.
Stokholm je dobio B minus, Berlin C, dok su Helsinki, London, Pariz i Štutgart dobili ocjene C minus.
Amsterdam i Grac su ocijenjeni sa D plus, a Diseldorf, Lion i Brisel su dobili ocjenu D. Barselona, Milano i Prag su ocijenjeni sa D minus.

Dablin, Madrid, Rim i Glazgov su dobili ocjenu F, ali je procijenjeno da je situacija u pogledu vazdušnog zagađenja u njima ipak nešto bolja nego u Lisabonu i Luksemburgu.