latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:15 | Autor: SRNA

Banjaluka- Botanička izložba "Između lijeka i otrova"

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas će biti otvorena botanička izložba "Između lijeka i otrova".

Prvi put Muzej Republike Srpske izlazi sa jednom ovakvom zbirkom, koja je rezultat dvogodišnjeg istraživanju o ljekovito/otrovnim biljnim vrstama specifičnim za naše podneblje. Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Stručni tim ovog referata za botaniku sačinjavaju autor izložbe Nataša Kovačević, kustos-biolog, Јovan Travar, diplomirani inženjer šumarstva i Branislav Gašić, muzejski savjetnik.

U okviru dvogodišnjeg istraživanja i rada, florističkim su istraživanjem determinisali, prikupljali i herbarizovali biljni materijal, te ga obradili sa botaničkog, farmaceutskog, medicinskog i muzeološkog aspekta, navodi se u saopštenju.

Sa civilizacijskog aspekta, ova je izložba od izuzetnog značaja za širu javnost, jer objašnjava iskonsku vezu između čovjeka i prirode. Dizajn i realizaciju izložbe uradile su Dijana Pešikan-Egić, viši konzervator i Đurđica Bjelošević, slikar konzervator.

Autor Nataša Kovačević ovom će izložbom predočiti neke od neželjenih posljedica koje mogu nastati nestručnom i nepravilnom upotrebom bilja, kao i nijanse između otrovnosti i ljekovitosti određenih versta.

Sigurno je i da će biti konačno srušeni brojni mitovi o korisnosti i štetnosti njihove primjene, ističe se u saopštenju.