latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:22 | Autor: TANЈUG

Nigerija: Buhari u prednosti

Nigerijski opozicioni lider Muhamad Buhari osvojio je 11,5 miliona glasova na predsjedničkim izborima, dok je aktuelni predsjednik Gudlak DŽonatan osvojio 9,5 miliona, javila je agencija Rojters, pozivajući se na zvanične rezultate prebrojanih glasova u tri četvrtine država.
Muhamad Buhari - Foto: REUTERS
Muhamad BuhariFoto: REUTERS

Istovremeno, agencija AFP je prenijela da je Buhari ubjedljivo pobijedio u državi Kano, na sjeveru Nigerije, gdje je dobio 1,7 miliona glasova više od DŽonatana.

Buhari je u državi Kano, drugoj po naseljenosti poslije Lagosa, osvojio 1.903.999 glasova, a DŽonatan 215.799.
Kano je jedna od nigerijskih država koja se najviše našla na udaru islamista Boko Harama, gdje su mnogi kritikovali DŽonatana zbog načina na koji im se suprotstavlja.

Očekuje se da će DŽonatan i njegova Narodna demokratska partija ubjedljivo pobijediti u državama na jugoistoku zemlje, što bi moglo da neutrališe Buharijeve pobjede na severu, ukazala je agencija AFP.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebna je ne samo većina glasova, već najmanje po 25 odsto podrške u dvije trećine od 36 nigerijskih država i u prijestonici, kako bi se izbjegao drugi krug glasanja.