latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:34 | Autor: FENA

Danas potvrđivanje novog Savjeta ministara BiH - SIPA završila provjere

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za podne sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

14.30... Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH dala je preporuku Predstavničkom domu za potvrđivanje ministara i zamjenika ministara koje je predložio predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić. Preporuka je data za sve kanidate za ministarske i pozicije zamjenika ministara, osim za zamjenika ministra komunikacija i transporta, budući da za kandidata za ovo mjesto Sašu Dalipagića (HDZ BiH) SIPA nije završila potrebnu provjeru.

Komisija Predstavničkog doma dala je preporuku za potvrđivanje Igora Crnatka (PDP) za ministra inostranih poslova, te Vjekoslava Bevandu (HDZ BiH) za ministra finansija i trezora, koji bi vršili i funkciju zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Prvi put do sada dvije žene su kandidati za ministarske pozicije u Savjetu ministara BiH - Marina Pendeš (HDZ BiH) za ministra odbrane i Semiha Borovac (SDA) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Komisija je dala preporuku i za potvrđivanje Јosipa Grubeše (HDZ BiH) za ministra pravde, Mirka Šarovića (SDS) za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Dragana Mektića (SDS) za ministra bezbjednosti, Adila Osmanovića (SDA) za ministra civilnih poslova i Slavka Matanovića (DF) za ministra komunikacija i transporta.

Preporuka je data i za kandidate za zamjenike ministra inostranih poslova Јosipa Brkića (HDZ BiH) i ministra finansija Mirsada Žugu (SDA), te za zamjenike ministra odbrane Borisa Јerinića (SDS) i Emira Suljagića (DF).

Predstavničkom domu preporučeno je da potvrdi imenovanje na mjesta zamjenika ministra civilnih poslova Đorđa Miličevića (NDP), ministra za ljudska prava i izbjeglice Predraga Јovića (SDS), pravde Nezira Pivića (SDA), spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mate Franjičevića (HDZ BiH), te bezbjednosti Mije Krešića (HDZ BiH).

Za navedena lica CIk i SIPA su, nakon izvršene provjere, dostavile mišljenje da zadovoljavaju uslove da budu imenovani u Savjet ministara BiH.

HDZ BiH je juče predložio Dalipagića, koji se izjašnjava kao predstavnik ostalih, za zamjenika ministra komunikacija i transporta umjesto ranije predloženog Predraga Kožula, koji se izjašnjava kao Hrvat, čime su ispoštovane ustavne i zakonske odredbe koje propisuju da ministar i zamjenik u Savjetu ministara BiH ne mogu biti iz istog naroda.

Komisiju Predstavničkog doma PS BiH za pripremu izbora Savjeta ministara čine predstavnici svih 12 stranaka zastupljenih u parlamentu BiH.

Zbog ocjene da su prekršeni Ustav i Zakon o Savjetu ministara, sjednicu Komisije napustili su predstavnici SNSD Lazar Prodanović i DNS Јovan Vukovljak.

Za davanje preporuke za imenovanje ministara i zamjenika ministara glasalo je sedam prisutnih članova Komisije, protiv su bila dva /SBB i SDP BiH/, a uzdržana Diana Zelenika /HDZ 1990/.

13:50... Poslanici SNSD-a Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović i Јovan Vukovljak iz DNS-a napustili su sjednicu Komisije za izbor Savjeta ministara BiH. Kako je saopštio Prodanović, on ne želi da učestvuje u izboru Savjeta ministara BiH koje nije u skladu s zakonskim odredbama. Prodanović je rekao da nisu ispoštavani rokovi o formiranju Savjeta ministara BiH koje definiše Zakon.

U toku su razgovori članova Komisije sa kandidatima za ministre i zamjenike u Savjetu ministara,a početak sjednice Predstavničkog doma PSBiH pomjeren je za 14.30 časova.

Predsjedavajući Komisije Asim Sarajlić rekao je da su članovi Komisije zatražili pauzu s obrazloženjem da je riječ o obimnoj dokumentaciji i da žele detaljnije da pogledaju dokumentaciju.

- Istina, mi smo dokumentaciju dobili pred početak sjednice. Dali smo pauzu, a upravo nastavljamo s intervjuima ministara i zamjenika ministara. Јa očekujem da će Komisija završiti svoj dio posla i da će svoje mišljenje proslijediti Parlamentu. Parlament je taj koji odlučuje da li ćemo danas imati novi Savjet ministara BiH - rekao je Sarajlić.

13.30... Početak sjednice Komisije za izbor Savjeta ministara BiH ponovo je prolongiran.

Članovi Komisije su zaključili da je potrebno analizirati biografije kandidata i dokumente koje je dostavila SIPA. Kako su istakli, oni ne mogu obaviti razgovore sa kandidatima za ministre u Savjetu ministara BiH ukoliko prethodno nisu upućeni u njihove aktivnosti.

Diana Zelenika, zamjenica predsjedavajućeg Komisije, navela je da je riječ o obimnom materijalu koji niko od članova Komisije nije u stanju da pročita za sat vremena i zaključila da je potrebno minimalno pet dana kako bi se detaljno analizirali dokumenti za sve kandidate.

11.20... SIPA je jutros završila provjere istinitosti navoda koje su na obrascima izjava Centralne izborne komisije BiH naveli kandidati za ministre i zamjenike ministara. Konačni izvještaj proslijeđen je predsjedavajućem Savjeta ministara na upoznavanje i dalje odlučivanje.

Centralna izborna komisija BiH ranije je izvršila potrebne provjere i izdala potvrde da predloženi kandidati ispunjavaju uslove propisane članom 10c. Zakona o Savjetu ministara BiH za imenovanje na funkcije ministra, odnosno zamjenika ministra u Savjetu.

CIK je izdao potvrde za: Adila Osmanovića, Semihu Borovac, Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Slavka Matanovića, Vjekoslava Bevandu, Marinu Pendeš, Јosipa Grubešu, Nezira Pivića, Predraga Јovića, Đorđa Milićevića, Predraga Kožula, Matu Franjičevića, Јosipa Brkića, Igora Crnatka, Emira Suljagića, Miju Krešića, Borisa Јerinića i Mirsada Žugu.

Prije sjednice Predstavničkog doma trebalo bi da bude održana i sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara koja bi trebalo da dostavi svoje mišljenje o predloženim kandidatima.

SDA, Savez za promjene, DF i HDZ BiH ranije su predložili kandidate za ministre i zamjenike ministara u SM BiH, na čijem čelu će naredne četiri godine biti Denis Zvizdić (SDA). Njegovo imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta potvrdio je Predstavnički dom PS 11. februara.