latinica  ћирилица
31/03/2015 |  09:12 | Autor: RTRS

Kitarovićeva ne odustaje od vraćanja obaveznog vojnog roka

Kolinda Grabar Kitarović još za vrijeme svoje predsjedničke kampanje objelodanila je namjeru da vrati obavezni vojni rok i u Hrvatsku.
Kolinda Grabar-Kitarović - Foto: SRNA
Kolinda Grabar-KitarovićFoto: SRNA

U tom potezu Kolindi podršku daje i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji smatra da su Hrvatskoj potrebni ljudi koji su "spremni i obučeni da u svakom trenutku brane domovinu", nezavisno od postojanja profesionalne vojske.

U anketama koje su sproveli mediji u Hrvatskoj, čak 67,63 odsto građana izjasnilo se  protiv vraćanja na obavezan vojni rok, dok je preostalih 32,37 odsto podržalo   Grabar Kitarovićevu.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović kaže da o povratku služenja vojnog roka predsjednica s njim još nije razgovarala i da to nije predviđeno u dugoročnom planu oružanih snaga.

General  Pavao Miljavac smatra da bi se o pitanju o obaveznom vojnom roku trebalo odlučivati na referendumu. Njegovo  mišljenje je da bi svaka država, radi iznenadnih situacija, trebalo da ima tromjesečni vojni rok.

Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj  ukinuto je prije sedam godina, jer nije bio isplativo, a ulaskom Hrvatske u NATO procjena vlasti je bila da za to više nije bilo potrebe.