latinica  ћирилица
31/03/2015 |  10:59 | Autor: SRNA

Uskoro identifikacije u Zavodu za sudsku medicinu

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da bi uskoro u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske trebalo da počne proces identifikacije 657 posmrtnih ostataka iz tri spomen-kosturnice u Srpskoj.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je rekao da očekuje da će prvo biti identifikovano 27 posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila koje su zvjerski ubili mudžahedini na Ozrenu, dodavši da se za 132 posmrtna ostatka srpskih boraca i civila na tom lokalitetu još traga, jer su premješteni na nepoznatu lokaciju.

Govoreći o radu Instituta za nestala lica BiH, Mitrović je ocijenio da je uspostavljanjem ove institucije zaustavljen proces traženja nestalih Srba u BiH.

- Očekujemo da će novi saziv Savjeta ministara BiH aktivirati Radnu grupu za reformu Instituta za nestala lica BiH, jer se Institut nalazi u "zaleđenom stanju", imajući u vidu činjenicu da je mnogima istekao mandat - zaključio je Mitrović.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je da Zavodu još nije zvanično dostavljen zahtjev šta treba da se radi.

- Zavodu prvo treba da se proslijedi zahtjev za identifikacije na osnovu kojeg mi radimo plan i cjenovnik identifikacija - istakao je Karan.

U tri spomen-kosturnice u Srpskoj – u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi se 657 ekshumiranih, neidentifikovanih posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila.

Vlada Srpske usvojila je 19. marta informaciju o procesu identifikacije nestalih lica pri Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske. Usvojen je i zaključak, kojim se zadužuje Zavod za sudsku medicinu RS da izvrši identifikaciju šest skeletnih ostataka koji su ekshumirani na području planine Ozren, a za koje se opravdano pretpostavlja da je riječ o licima koja su bila zarobljena u kampu "Gostović".

Republički Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zadužen je da ovlaštenim licima Zavoda za sudsku medicinu RS obezbijedi pristup Spomen-kosturnici u Banjaluci radi uzimanja koštanih uzoraka neophodnih za DNK analizu.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija zadužuju se da za ovu namjenu obezbijede 32.000 KM i da ih doznače na račun Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.