latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:06 | Autor: TANЈUG

Alianc će za nesreću DŽermanvingsa platiti 300 miliona dolara

Njemačka osiguravajuća kuća Alijanc (Allianz) procjenjuje da će konzorcijum osiguravača platiti 300 miliona dolara odštete na ime potraživanja i troškova proisteklih iz nesreće aviona DŽermanvingsa u francuskim Alpima prošle nedjelje, navode izvori iz industrije osiguranja.

Ovo je samo orijentaciona cifra za grupu od preko 30 osiguravača koji će podijeliti finansijski teret ovog nesrećnog slučaja, za koji se vjeruje da ga je namjerno izazvao kopilot, prenosi agencija Rojters.

Preliminarna procjena čini oko 20 odsto od ukupno 1,5 milijardi dolara vrijednih premija na globalnom tržištu za osiguranje avio-kompanija. U procjenu je uključen i gubitak letjelice, koji iznosi oko 6,5 milijardi dolara, napori za oporavak avio-kompanije, pravni troškovi i obeštećenje porodica poginulih putnika.

Procjene gubitaka koje daju osiguravači obično su konzervativne, budući da uzimaju u obzir sve potencijalne troškove na osnovu dostupnih informacija i ranijeg iskustva.

"Prerano je za konačne podatke, tako da ta cifra može porasti ili pasti", izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom, i dodao da osiguravači imaju zakonsku obavezu da iznesu procjene.

"To je odluka Alianca, jer je ta kuća vodeći osiguravač", izjavila je jedna osoba, aludirajući na odštetu u visini od 300 miliona dolara.

Najveći dio tih sredstava će otići na obeštećenje porodica 144 stradalih putnika, javlja Rojters, uz ocjenu da osiguravajuće kuće obično nastoje da postignu nagodbu i tako izbjegnu sud.