latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:20 | Autor: TANЈUG

Đentiloni u Beogradu

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni započeo je danas posjetu Srbiji susretom sa prvim potpredsjednikom vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.
Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni  sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem - Foto: TANЈUG
Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni sa šefom diplomatije Srbije Ivicom DačićemFoto: TANЈUG

Italijanski ministar je uoči posjete rekao da treba nagraditi hrabrost i odlučnost Srbije zbog sprovođenja delikatnih reformi koje od nje traži Evropska unija.

Đentiloni je u intervjuu za "Politiku" rekao da Italija sve vrijeme zagovara brzo otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja i da se "moraju prevazići sumnje onih evropskih zemalja koje ih još imaju".

Istovremeno, on je kazao da uprkos dobroj volji pojedinih članica da vide Srbiju u EU, nema mnogo prečica od kandidature, statusa dodijeljenog Srbiji prije tri godine, do ulaska u Uniju.

"Italija nikada nije iznevjerila Srbiju u podršci njenoj punoj integraciji u EU i nikada je neće iznevjeriti, kao ni ostale zemlje zapadnog Balkana", naglasio je Đentiloni, dodajući da za Italiju EU neće biti kompletna sve dok ne dođe do pune integracije balkanskog regiona.

I Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je ranije saopštilo da je riječ o važnoj bilateralnoj posjeti, jer je Italija do sada pružala punu podršku Srbiji u cilju što skorijeg otvaranja poglavlja kojim bi se potvrdili učinjeni napori Srbije na reformskom planu i potvrdio konstruktivni uticaj Srbije na region Zapadnog Balkana.

Zajednički interes i jačanje bilateralne saradnje na ekonomskom i energetskom planu, borba protiv korupcije i poreskih i finansijskih krivičnih djela, biće osnov današnjih razgovora.

Đentilonija će primiti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Italijanski ministar će učestvovati na panel diskusiji "Kako zaustaviti plimu radikalizacije: da li je sveobuhvatan odgovor moguć?" koju organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost.

Na skupu će, kako je najavljeno, govoriti i ministar spoljnih poslova Srbije i predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić, potpredsjednik Njemačkog Maršalovog fonda SAD Ivan Vejvoda i novinar Al DŽazire Marko Pavlović.