latinica  ћирилица
31/03/2015 |  12:04 | Autor: TANЈUG

Saudijski šef diplomatije: Operacija dok Јemen ne bude stabilan

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom nastaviće ofanzivu protiv šiitskih boraca, Huta, koji se protive vlasti jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija sve dok Јemen ne bude stabilan, saopštio je saudijski šef diplomatije Saud al-Fajsal.
Sana, Јemen - Foto: AP
Sana, ЈemenFoto: AP

"Mi nismo oni koji pozivaju na rat. Ali, ako udarate u ratne bubnjeve, mi smo spremni za njega", rekao je ministar u obraćanju Šura vijeću, koje je to savjetodavno tijelo saudijskog kralja objavilo na Tivteru, prenio je Rojters.

Operacija "će se nastaviti na odbrani legitimiteta u Јemenu dok ne ostvari svoje ciljeve i Јemen se vrati bezbjednosti, stabilnosti i jedinstvu", dodao je al-Fajsal.

U granatiranju jedne stambene zgrade u Adenu, na jugu Јemena, poginulo je 10 boraca, lojalnih predsjedniku Hadiju, rekli su očevici.

Huti i vojne jedinice okupljene oko njih napreduju ka tom gradu, potiskujući Hadijeve snage, uprkos šest dana vazdušnih udara koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom.

Najžešće bombardovanje, od početka vazdušnih udara, bilo je noćas u Sani, rekli su očevici.

Snažne eksplozije, odjeknule su kada su koalicione snage pogodile skladište raketa koje pripada odmetnutoj Republikanskoj gardi, lojalnoj bivšem lideru Aliju Abdulahu Salehu.

Eksplozije su osvijetlile nebo u Sani, naveli su očevici.

Ratni avioni koalicije takođe su gađali dva kampa Huta i vojnika Revolucionarne garde u gradu Dalu, na jugu, i jednu vazduhoplovnu bazu koja pripada brigadi Garde u gradu Taezu, na jugozapadu zemlje, prenio je AFP.

Po prvi put od početka operacije koalicionih snaga, bombardovan je grad Damar, uporište Huta, južno od Sane.