latinica  ћирилица
31/03/2015 |  12:08 | Autor: Agencije

Poljska, Češka, Holandija i Njemačka na udaru orkana

Snježna oluja pogodila je Češku, Poljsku, Holandiju, a kasnije danas i Njemačku. Obustavljen je saobraćaj na amsterdamskom aerodromu, roterdamskoj luci, a vjetar je prevrtao kamione na putevima u Poljskoj.

Proljetna oluja zahvatila je danas Holandiju, a vjetar brzine 120 kilometara na čas, zbog čega je amsterdamski aerodrom "Šipol" otkazao letove, a dva terminala za brodove zatvorena su u luci Roterdam. Snažni udari vjetra, koji dolaze sa Sjevernog mora, otežavaju saobraćaj širom zemlje, a meteorolozi su objavili crveni meteoalarm za sjeverne i obalske oblasti.

U Roterdamu su zbog zatvaranja luka brodovi primorani da čekaju na otvorenom moru.Nedaleko od luke Vlisingen vlasti se pripremaju da oslobode teretni brod dužine 300 metara, koji se nasukao nedaleko od granice sa Belgijom. Posada nije ugrožena, saopštili su zvaničnici.

Vjetar orkanske jačine koji prevrće i kamione i neočekivana proljetna mećava izazvali su haos u saobraćaju u Poljskoj i Češkoj, a zbog nanosa snijega privremeno je zatvoren i jedan od autoputeva u Češkoj. Nevrijeme je zahvatilo zapadne i južne oblasti Poljske na granicama sa Češkom. Blizu Vroclava udar vjetra prevrnuo je na bok veliki TIR kamion, te srušio jedan od zidova na gradilištu novog hotela Hilton. U nekoliko mjesta oštećeni su krovovi na kućama.

Velika oluja zahvatila je i Njemačku, gdje se očekuju udari vjetra brzine do 160 kilometara na čas. Meteorolozi upozoravaju da bi ovo mogla da bude najveća oluja u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina.

Oko 40 letova otkazano je na aerodromu u Frankfurtu, a jedna pista je potpuno zatvorena. Željeznica je objavila da je obustavila saobraćanje vozova u centralnoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija.

U Britaniji je izmjeren vjetar brzine preko 150 kilometara na čas, a jedan veliki most na rijeci Temzi bio je zatvoren nekoliko časova zbog lošeg vremena, usljed čega su nastale saobraćajne gužve. 

Orkanski vjetrovi sinoć su protutnjali Poljskom i Češkom, a najkritičnije je bilo na zapadu Češke na granici sa Njemačkom, što je dovelo do privremenog prekida saobraćaja na autoputu. Snijeg je mjestimično smanjio vidljivost na putu na 30 metara. Snijeg i vjetar u udarima orkanske jačine izazvali su haos i na sjeveru i sjeveroistoku zemlje u graničnim oblastima ka Poljskoj. Meteorolozi u obje zemlje upozoravaju da se smirivanje nevremena očekuje tek sutra.