latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:52 | Autor: SRNA

Predstavnički dom o imenovanju Savjeta ministara BiH

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH počela je u Sarajevu.

Prije početka sjednice održana je sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH koja je, nakon razmotrenih izvještaja Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH o izvršenoj provjeri kandidata za ministre i zamjenike ministara, dala preporuku za njihovo potvrđivanje.

Preporuka je data za sve kanidate za ministarske i pozicije zamjenika ministara izuzev za mjesto zamjenika ministra komunikacija i transporta budući da za kandidata za ovo mjesto, Sašu Dalipagića /HDZ BiH/, Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu nisu izvršile potrebne provjere.

Sjednici prisustvuje predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

15.46 KRITIKE OPOZICIЈE NA IMENOVANjE SAVЈETA MINISTARA BiH

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputili su niz primjedbi na način formiranja Savjeta ministara BiH, od kojih se najveći dio odnosi na činjenicu da u predloženom sastavu Savjeta ministara nema nikoga iz reda "ostalih", na nedovoljnu zastupljenost žena, te na proces kašnjenja imenovanja Savjeta ministara BiH.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da je za ovu stranku nezakonita Odluka o imenovanju ministara i njihovih zamjenika u Savjetu ministara BiH, te zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koju je prije rasprave Predstavničkom domu na usvajanje predložio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Odlukom je upućena i ružna poruka onima koji se u BiH izjašnjavaju kao "ostali", jer njihovih predstavnika nema u predloženoj Odluci.
On smatra da je formiranje ovog saziva Savjeta ministara BiH loše krenulo i zbog kašnjenja u konstituisanju.

Njegov stranački kolega Denis Bećirović smatra da ovaj sastav SM BiH nema jasan program šta i kako raditi.

Zaim Backović iz Bosanske patriotske stranke upitao je Zvizdića zašto nisu pročitana imena svih 10 zamjenika ministara.

On je konstatovao da je u predloženom Savjetu ministara BiH manje od 10 odsto žena, iako je zakonima predviđeno da to bude 40 odsto, na što su ukazali i ostali poslanici opozicije.

Mirsad DŽonlagić iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH najavio je da poslanici ove stranke neće podržati ovaj prijedlog sastava Savjeta ministara BiH, ali da će, ukoliko bude izabran, ubuduće biti veoma strogi kritičari.

Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 istakla je da se vladajuća koalicija pola godine bavila podjelama fotelja, a ne programima, te da su predloženi nekompetentni ministri, posebno kad je riječ o pravosuđu.

Damir Arnaut iz SBB-a rekao je da je ovo najveće kašnjenje formiranja Savjeta ministara BiH i da ništa ne ukazuje da je riječ o programskoj koaliciji nego matematičkoj.