latinica  ћирилица
31/03/2015 |  16:41 | Autor: SRNA

Recept star 1.000 godina efikasno liječi infekciju oka

Recept za liječenje infekcije oka, koji je pronađen u anglosaksonskom rukopisu "Bolds ličbuk" iz 9. vijeka, pokazao se izvrsnim u eliminaciji superbakterija otpornih na antibiotike, rekli su istraživači.
Oko - Foto: arhiv
OkoFoto: arhiv

Naučnici su proučavali lijek iz anglosaksonskog rukopisa iz 9. vijeka čiji su sastojci bijeli luk, crni luk i žuč krave.

Oni su bili zaprepašteni kada su vidjeli da je ova mješavina skoro potpuno eliminisala takozvanu zlatnu stafilokoku, gram-pozitivnu kuglastu bakteriju, poznatu kao MRSA.

Recept za lijek pronađen je u staroengleskom medicinskom rukopisu "Bolds ličbuk", u kojem se nalaze instrukcije za različite bolesti, a čuva se u Britanskoj biblioteci, navodi Bi-Bi-Si.

Ekspert za anglosaksonski jezik, doktor Kristina Li sa Univerziteta Notingam, prevela je recept za "očni melem", koji uključuje bijeli luk, luk ili praziluk, vino i kravlju žuč.

Ona je dodala da postoje mnoge slične srednjovjekovne knjige o liječenju bakterijskih infekcija. Prema njenim riječima, to govori da su ljudi tada provodili detaljna naučna istraživanja nekoliko vijekova prije otkrića bakterije.

Vjeruje se da "Bolds ličbuk" sadrži neke važne lekcije za modernu borbu sa otpornim mikrobima.

Naučnici su analizirali pojedinačno sastojke lijeka i smjesu u cjelini. Oni su utvrdili da je ovaj lijek ubio oko 90 odsto MRSA bakterija.

Doktor Freja Harison, član tima istraživača, rekla je da su oni bili zaprepašteni efikasnošću lijeka.

Tim će svoj rad predstaviti na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiologiju u Birmingemu.