latinica  ћирилица
31/03/2015 |  18:33 | Autor: SRNA

Rahoj: Katalonska "mapa puta" loša i za Špance i Katalonce

Španski premijer Marijano Rahoj kritikovao je danas dokument koji su potpisale katalonske političke partije za nezavisnost regiona, rekavši da je to loše i za Špance i za Katalonce.

On je ovo rekao nakon što su katalonske nacionalističke partije i udruženja sačinile "mapu puta" kojom se predviđa otcjepljenje od Španije 2017. godine, ukoliko pokreti za nezavisnost odnesu pobjedu na regionalnim izborima u septembru.

"To je suštinski loše jer se sukobljava sa samom istorijom, prijeteći da prekine više od 500 godina zajedničkog života, pokida sve niti koje nas povezuju, a mnogi Katalonci prestaće da budu Španci", rekao je Rahoj.

On je dodao da nijedna španska vlada neće priznati glasanje čiji je cilj razbijanje zemlje.

Uprkos protivljenju vlade, Katalonija je prošle godina održala neformalni referendum kada je više od 80 odsto Katalonaca podržalo nezavisnost.

Nakon referenduma, katalonski nacionalisti raspisali su lokalne izbore za 27. septembar 2015. godine, što je još jedan pokušaj regiona da stvori političku atmosferu i obezbijedi podršku naroda za nezavisnost od Španije, navodi "Sputnjik".