latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:08 | Autor: TANЈUG

Osuđen policajac iz Drezdena za ubistvo partnera

Policijski činovnik iz Drezdena, Detlef G., osuđen je na osam i po godina zatvora zbog ubistva svog partnera u novembru 2013. godine i time je jedan spektakularni proces sa kanibalističkim elementima doveden do kraja, javljaju njemački mediji.

Osuđeni se branio tvrdnjama da je pomogao svom partneru, koga je upoznao na jednom kanibalističkom forumu, a sud smatra da je osuđeni 4. novembra 2013. godine ubio 59. godišnjem biznismena, raskomadao mu tijelo i dijelove sahranio.

Njemački istražni organi uhapšili su lane Detlefa G., policajca Pokrajinske kriminalističke službe u Drezdenu, zbog sumnji da je svog partnera ubio i raskomadao, a možda pojedine dijelove tela i pojeo.

Osuđeni je radio u Kriminalističko-tehničkom institutu Pokrajinske kriminalističke službe kao analitičar rukopisa, prije više godina se razveo od žene i u međuvremenu živio sa jednim mladićem, ali ga taj odnos, izgleda, nije činio zadovoljnim, pa je na jednoj internet stranici za kanibale upoznao svoju kasniju žrtvu-kratak je opis situacije ove priče od seksa do smrti u kojoj su, vjerovatno, i žrtva i počinilac imali svoje i planove i želje.

Ubijeni 59. godišnjak iz Hanovera je na toj stranici, naime, tražio nekoga ko će ga ubiti. Pošto je 59. godišnja žrtva prijavljena kao nestala, policija je krenula u akciju i otkrila dijelove tela, ali ne sve. Njemačka se posljednjih petnaestak godina susretala sa najmanje dva slučaja ljudožerstva.

Prje par godina je Јan O. (26), otužen za svirepo ubistvo tinejdžera Tobijasa i Nine, privukao pažnju njemačke javnosti, ne samo detaljima o nesrećnom djetinjstvu ubice, kome je prema izjavama sopstvene majke samo jedna pogrešna riječ bila dovoljna, pa da eksplodira, već i izjava o tome da je, izgleda, pio krv žrtava. Šta je, međutim, to što je Јana O. natjeralo da ubije tinejdžere i da svoje kanibalske fanatzije osvari, nije poznato, ali je poznato da je njegovo djetinjstvo bilo veoma teško.

Majka ovog mladića, koja je sama sebe označila kao osobu s psihičkim problemima je pred sudom u Getingenu pričala o teškom djetinjstvu svog sina, koga otac nije želio i koga je ona tukla, jer ju je, govorila je, preopterećivao. Njemačka javnost je prije nekoliko godina bila užasnuta pričom o "kanibalu iz Rotenbruga" - inženjeru Arminu Majves, koji je u martu 2001. godine ubio, raskomadao i pojeo svog partnera, jednog berlinskog inženjera. Majves, koji je zbog tog zločina osuđen na osam i po godina zatvora je svoju žrtvu pronašao preko Interneta.

On je, uz veliku medijsku pažnju, pred sudom detaljno iznosio svoje "muke" i kanibalističke fantazije, koje su ga, navodno, pratile još iz ranog djetinjstva, kada je maštao o tome da ubije i pojede školske drugove, ali samo one koji su mu se dopadali.
Prije nekoliko godine njemačku javnost je pogodila i priča o jednom, mladiću, porijeklom sa Kosova, koji je zbog svojih ljudožderskih fantazija, prema odluci Zemaljskog suda u Kotbusu, morao da ode na prshijatrijsko liječenje. Mediji su tada pisali da je uzor za ovog mladića bio upravo "ljudožder iz Rotenburga", koji je u Njemačkoj sinonim za kanibalizam, ali da je najpoznatiji bio Fric Harman, rođen 1879. godine u Hanoveru, poznat kao "vampir iz Hanovera", osuđen na smrt 1924. godine, zbog ubistva više od 25 mladih muškaraca.