latinica  ћирилица
01/04/2015 |  15:14 | Autor: RTRS

Porto zaradio preko 700 miliona evra u protekloj deceniji

Prodajom Danila u Real Madrid Porto je još jednom pokazao primjer sjajnog poslovanja.

Deko, Maniš, Pepe, Lisandro Lopez, Falkao, Guarin, Hulk – sve su to igrači koje je Porto prodao za veliki novac u posljednjih 11 godina, piše portal mozzartsport.com.

Prvak Lige šampiona iz sezone 2003/2004 je tokom prethodne decenije bio jedan od najvećih rasadnika talenata na svijetu. Dovedu neafirmisanog igrača iz manjeg kluba, naprave od njega majstora fudbala, prodaju ga za veliki novac. Posljednji takav slučaj zvanično se dogodio 30. marta, kada je desni bek Danilo i zvanično kupljen od strane Real Madrida za 31.5 miliona evra.

Tom prodajom, ekipa koju je prije 11 godina sa mnogo uspjeha vodio Žoze Murinjo, je upravo od odlaska ovog stručnjaka u Čelsi naplatila 710 miliona evra na transferima igrača u bogatije sredine.

Problem koji portugalski fudbalski gigant ima je u tome da većina ovog novca ne ide na njegov račun, već na račune raznih menadžera, posrednika, trećih strana.

Najviše novca zarađeno je od prodaja Radamela Falkaa (Atletiko) i Hamesa Rodrigeza (Monako), pošto su oba ova kolumbijska asa plaćena po 45 miliona evra, dok je Danilov transfer na petom mjestu po visini obeštećenja, odmah iza Hulka (40 miliona u Zenit) i sada već propalog Andersona (32 miliona u Mančester junajted).