latinica  ћирилица
02/04/2015 |  09:00 | Autor: TANЈUG

Mansur: Palestinci žele pravdu

Ambasador Palestine u UN Rijad Mansur ističe da je Palestina odlučila da pristupi Međunarodnom sudu pravde jer želi pravdu i istraživanje zločina, prije svega u Pojasu Gaze.
Gaza: Granate na školu UN,16 mrtvih - Foto: Beta/AP
Gaza: Granate na školu UN,16 mrtvihFoto: Beta/AP

"Želimo odgovornost i pravdu. Ko čini zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine mora za to i odgovarati. Znam da se MSP kritikuje, I to će uvek biti tako, ali dali postoji ijedna vlada na ovom svijetu koja nije kritikovana za sve ili svašta. Cilj MSP je izvrstan, to je evolucija čovječanstva", podvukao je on u intervjuu bečkom dnevniku Prese.

Pristupanjem MSP je Palestina, kako je objasnio, priznala sud retroaktivno od 13.juna 2014., čime mogu biti istraženi svi ratni zločini i zločini protiv čovječanstva koji su počinjeni na njenom tlu. To, dodaje, obuhvata dvije velike oblasti - od Izraela počinjeni ratni zločini za vrijeme agresije na palestinski narod u Pojasu Gaze prošlog ljeta, kao i zločini u vezi aktivnosti naseljavanja.

Mansur je izrazio nad da će uskoro biti objavljen izvještaj istražne komisije UN u vezi rata u Gazi, za koji tvrdi da će sadržati dodatne informacije tako da glavni tužiladc može odlučiti da li će pokrenuti formalnu istragu. Istovremeno Mansur poručuje da pristupanje MSP nije "jednosmjerna ulica", i da pravda nije slijepa ni u vezi zločina na palestinskoj strani.

On je podsjetio da palestinske organizacije i vlada imaju informacije i u vezi ranijih ratova, koje su predali tužilaštvu, a pristipanjem MSP je Palestina jasno stavila do znanja da zadržava pravo da nadležnost suda prizna i za raniji period, kako bi se vodila istraga i u vezi ranijih ratova Izraela, prije svega u Gazi.

"Ako budemo imali utisak da je to potrebno onda ćemo preduzeti korake da se, na primjer, istraži rat 2008.-2009.", podvukao je Mansur.