latinica  ћирилица
02/04/2015 |  09:04 | Autor: TANЈUG

Izrael uspješno testirao "Davidovu praćku"

Zajednički raketni odbrambeni sistem Izraela i SAD, nazvan "Davidova praćka", uspješno je prošao novi test i očekuje se da bude operativan sedeće godine.

Izraelsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sistem "Davidova praćka" uspješno presreo metu u seriji testova izvođenih s Agencijom odbrane od raketa SAD i ocijenilo da je reč o velikom "kamenu temeljcu", javlja Tanjug.

"Davidova praćka" će biti važno sredstvo u zaštiti zemlje od gerilaca Hezbolaha u Libanu.

"Vjerujemo da će sljedeće godine biti operativan", rekao je ministar odbrane Izraela Moše Јaalon u obraćanju novinarima zajedno s predsjedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD DŽonom Bejnerom.

Јaalon je rekao da je projekat primer jakih odnosa SAD i Izraela.

"Davidova praćka" namijenjena da se suprotstavi raketama srednjeg dometa, koje posjeduju izraelski neprijatelji širom regiona, a posebno Hezbolahu.

Ta organizacija je vodila jednomesečni rat protiv Izraela 2006. godine i vjeruje se da posjeduje hiljade raketa.

Sistem je, takođe, namijenjen odbrani od krstarećih raketa na maloj visini ispaljenih sa velike daljine.

To je dio onoga što Izrael naziva "višeslojnim" raketnim odbrambenim sistemom, koji uključuje "erou", razvijen da presreće rakete većeg dometa iz Irana i raketni odbrambeni sistem "gvozdena kupola", koji je već operativan.

Uspješan test je objavljen u trenutku kada svjetske sile pokušavaju da sklope nuklearni sporazum s Iranom, kome se Izrael protivi, jer smatra da će iranska nuklearna infrastruktura ostati netaknuta.

"Davidovu praćku" je napravila izraelska odbrambena kompanija "Rafael" zajedno s američkim odbrambenim gigantom "Rejteonom".