latinica  ћирилица
02/04/2015 |  09:28 | Autor: RTRS

Prenošenje Blagodatnog ognja iz Јerusalima u Beograd 11. aprila

"U Beograd će na Veliku subotu, 11. aprila, uoči Vaskrsa, iz svetog grada Јerusalima biti prenesen Blagodatni oganj, koji je Bog darovao pravoslavcima kao svjedočanstvo Hristovog vaskrsenja", objavljeno je na internet stranici SPC.

"Prenošenje Blagodatnog ognja omogućeno je uz podršku Јerusalimske, Ruske i Srpske Patrijaršije. Zvanična delegacija Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom slavonskim gospodinom Јovanom i zvanični predstavnik Države Srbije, gospodin dr Dušan Јovović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za brigu o kulturnom nasljeđu i saradnju sa SPC – otputovaće na Veliki petak u Јerusalim, da bi narednog dana učestvovali u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja, koji se čudesno pojavljuje svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve Njegove Svetosti Patrijarha jerusalimskog i sve Palestine gospodina Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Blagodatni oganj biće istog dana prenesen iz Tel Aviva na Aerodrom „Nikola Tesla“ u večernjim časovima, a odatle, kasnije uz svečanu pratnju – do hrama Svetog Save na Vračaru.

Doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save u 23:30 časova, gdje će biti postrojena garda Vojske Srbije. Blagovjernom narodu ćemo tada svečano predati Blagodatni oganj, započeti Vaskršnje jutrenje, a tačno u ponoć, slijedi Sveta Vaskršnja Liturgija kojom ćemo lično načalstvovati", navodi se u tekstu koji je  potpisao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

"Budući da gore navedeno predstavlja jedinstven događaj od izuzetnog značaja za sve blagočestive vernike Srpske Pravoslavne Crkve, smatramo važnim da unapred primite ovu informaciju na znanje, obzirom na to da će ovo biti prvi zvaničan prenos Blagodatnog ognja.

Blagodareći Gospodu Bogu na ovom izuzetnom daru koji se nama Pravoslavnima daje kao svedočanstvo Hristovog Svetlog i Slavnog Vaskrsenja, izražavamo Našu iskrenu želju da se širom Eparhija naše Crkve, manastira i parohija, Blagodatni oganj prenese i razdeli – da bi pre svega duše, srca i domovi vernika Srpske Pravoslavne Crkve bili obasjani netvarnom i nezalaznom Svetlošću Osmog dana – Svetlošću Vaskrsenja", s blagoslovom navodi patrijarh Irinej,