latinica  ћирилица
02/04/2015 |  10:01 | Autor: SRNA

Bihać- SIPA hapsi za trgovinu ljudima

Pripadnici SIPA BiH jutros su na području Bihaća, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, uhapsili A.O. (47) osumnjičenog za krivično djelo trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
SIPA: Hapšenje u Bihaću zbog trgovine ljudima - Foto: SRNA
SIPA: Hapšenje u Bihaću zbog trgovine ljudimaFoto: SRNA

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima "kupio", a zatim držao u ropskom odnosu u periodu dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu tako pribavljen novac.

Uhapšeno lice izlagalo je žrtvu trgovine ljudima svakodnevnom fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju.

Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnom retardacijom, koja je svakodnevno bila izložena nehumanom postupanju i raznim torturama, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji način, navedeno je u saopštenju.

Prethodno je SIPA Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba, dok je žrtva trgovine ljudima na adekvatan način zbrinuta.

Iz Tužilaštva je najavljeno da će postupajući tužilac, nakon što ispita osumnjičenog, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

SIPA nastavlja dalje aktivnosti u ovom predmetu do njegovog okončanja.