latinica  ћирилица
02/04/2015 |  10:51 | Autor: TANЈUG

Vučić sa predsjednikom Slovačke u Bratislavi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se na početku posjete Slovačkoj sa predsjednikom te zemlje Andrejom Kiskom i razgovarao o podršci Slovačke evropskom putu Srbije i ekonomskoj saradnji dvije države, kako je navedeno na Vučićevom tviter nalogu.

Premijer Srbije će u Bratislavi razgovarati i sa svojim slovačkim kolegom Robertom Ficoom, kao i zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom spoljnih i evropksih poslova Miroslavom Lajčakom.

Tokom radne posjete Bratislavi, Vučić će, pored sastanaka sa slovačkim zvaničnicima, prisustvovati i otvaranju Poslovnog foruma "Slovačka - Srbija".

Vučić je sinoć, po dolasku u Slovačku, izjavio da je Slovačka prijateljska i bratska zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova i da se kao i Srbija protivi formiranju oružanih snaga Kosova. Prema njegovim riječima, to je jedna od zemalja EU koja je pokazala najpravilniji i najbolji mogući rast u vremenu kada su je mnogi potcjenjivali i mislili da ne može da ide napred.

Premijer Srbije vjeruje da će slovački privrednici naći svoj dodatni interes i želju da ulažu u Srbiji gdje su dobrodošli, zahvalivši Slovačkoj na podršci Srbiji u njenoj politici prema Kosovu i Metohiji i na njenom evropskom putu.

U izjavi za RTS, Vučić je poručio slovačkim zvaničnicima i privrednicima da niko ne može na Zapadnom Balkanu da im ponudi takve povoljne uslove kao što može Srbija.

"Vjerujem i u prijateljstvo, ali vjerujem i u čist interes koji će slovački privrednici da imaju. Vjerujem da će oni naći svoj dodatni interes i želju da ulažu u Srbiji. Svakako su dobrodošli u Srbiju", rekao je premijer. Vučić kaže da Srbija može da ponudi niz pogodnosti za investicije, poput subvencija i zapošljavanja dobre i obrazovane radne snage.

"Možemo mnogo toga dobrog da ponudimo, čini mi se što druge zemlje poštujući sve njih, vjerujući u njihovu snagu, ipak u ovom trenutku ne mogu da ponude", kaže Vučić ističući da bi Srbija, ako nastavi ovim tempom, u roku od dvije godine sasvim izvjesno mogla da postane prva ekonomija Zapadnog Balkana.

Vučić je precizirao da je trgovinska razmena sa Slovačkom na nivou od 397,2 miliona evra u 2014. godini sa deficitom na strani Srbije i da veruje da može da poveća taj obim.

Na Poslovnom forumu, koji organizuje Privredna komora Srbije, će učestvovati predstavnici 20-ak domaćih kompanija, sa predsjednikom PKS Markom Čadežom na čelu, koji će razgovarati sa predstavnicima slovačke poslovne zajednice.