latinica  ћирилица
02/04/2015 |  11:27 | Autor: RTRS

Brčko: Mirni protest poljoprivrednika (VIDEO)

Poljoprivrednici u Brčkom izašli su danas u protestnu šetnju sa gradskog trga do Vlade Brčko distrikta.
Brčko: Mirni protesti poljoprivrednika - Foto: RTRS
Brčko: Mirni protesti poljoprivrednikaFoto: RTRS

Pred zgradom Vlade distrikta Brčko okupilo se više od 1.000 poljoprivrednih proizvođača koji traže isplatu neisplaćenih podsticaja za 2014. godinu. Traže smjenu gradonačelnika distrikta Ante Domića, da Pravilnik o podsticajima ostane isti, kao i bolju saradnju sa resornim odjeljenjem. Poljoprivrednicima distrikt duguje oko četiri miliona KM. Najavljuju da će protesti biti održani narednog utorka, kada će na ulice izvesti i poljoprivredne mašine. Protesti će trajati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Udruženje poljoprivrednika Brčko distrikta i svi poljoprivredni proizvođači naveli su da su zbog katastrofalne situacije u poljoprivrednoj proizvodnji u proteklim godinama i zbog najavljenih obustava isplate podsticaja za 2014. godinu odlučili na mirne proteste.

Traže i smjenu gradonačelnika distrikta Ante Domića, jer kako su istakli, u dosadašnjim pregovorima predsjedništva udruženja sa pojedinim predstavnicima političkih stranaka naišli su na razumijevanje, dok to nije bio slučaj u razgovoru sa gradonačelnikom.

Poljoprivrednici zahtijevaju isplatu podsticaja u punom iznosu za 2014. godinu do 15. ovog mjeseca, da Pravilnik o podsticajima ostane isti, kao i bolju saradnju sa resornim odjeljenjem, te i obezbjeđivanje sredstava za 2015. godinu.