latinica  ћирилица
02/04/2015 |  12:07 | Autor: RTS

Bivšem golmanu reprezentacije Čilea presađena jetra

Nekadašnjem golmanu fudbalske reprezentacije Čilea Robertu Rohasu koji je postao poznat nakon samoranjavanja na terenu, presađena je jetra, saopštila je brazilska bolnica u kojoj je obavljena operacija.

U saopštenju bolnice "Albert Ajnštajn" iz Sao Paula navodi se da je operacija obavljena u utorak i da je prošla bez komplikacija, kao i da je 57-godišnji Rohas na odjeljenju intenzivne njege, ali da je "dobro" i da se stanje "popravlja".

Rohas je hospitalizovan prošle godine zbog urinarne infekcije, bolova u grudima i edema pluća.

Rohas je postao poznat poslije incidenta 1989. godine, kada je Čile igrao protiv Brazila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 1990. Njegov tim je gubio sa 1:0, čime bi bio eliminisan sa Mundijala. Rohas je oko 70. minuta pao na teren i počeo da se valja držeći se za čelo. Nedaleko od njega gorjela je baklja.

Poslije istrage je utvrđeno da se Rohas posekao po čelu žiletom koji je bio sakriven u rukavici u želji da se meč prekine i da se Čileu dodeli službena pobjeda. Umesto toga, FIFA je dodelila Brazilu pobedu od 2:0, Čile je suspendovan sa Svjetskog prvenstva 1994, a Rohas je suspendovan doživotno sa Mundijala, kao i selektor Orlando Aravena i timski ljekar Danijel Rodriges. Rohas je u Brazilu igrao za Sao Paulo, a kasnije je bio i trener tog tima.