latinica  ћирилица
02/04/2015 |  12:09 | Autor: SRNA

Kojić: Haotično stanje u Institutu za nestala lica BiH

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Republike Srpske Milorad Kojić upozorava da je u Institutu za nestala lica BiH haotično stanje, zbog čega je neophodno da novoizabrani Savjet ministara BiH obnovi rad Radne grupe za reformu tog instituta.
Milorad Kojić - Foto: SRNA
Milorad KojićFoto: SRNA

"U narednom periodu treba preduzeti mjere o izmjenama osnivačkog akta, odnosno da Savjet ministara BiH preduzme u potpunosti ulogu suosnivača Instituta za nestala lica BiH od Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/", rekao je Kojić.

On ističe da je reforma Instituta za nestala lica BiH potrebna jer se u ovoj instituciji ne poštuje princip konsenzusa, dok su članovima Kolegijuma direktora Instituta, osim srpskom, kao i Upravnom odboru Instituta, već godinama istekli mandati.

Kojić je napomenuo da je u BiH evidentan zastoj u procesu traženja nestalih Srba, koji je primijetan od početka rada Instituta za nestala lica BiH 2008. godine.

"Statistički podaci pokazuju da je prije početka rada Instituta za nestala lica BiH godišnje pronalaženo i identifikovano 320 slučajeva, dok je od 2008. do 2014. godine pronađeno svega oko 200 lica srpske nacionalnosti", kaže Kojić.