latinica  ћирилица
02/04/2015 |  12:17 | Autor: SRNA

Evropske zemlje sve glasnije protiv antiruskog kursa

Sve više evropskih zemalja odbacuje nastavak ekonomskih sankcija Rusiji, pa se čak i Finska pridružuje tom bloku - tvrdi njemački list Fraj velt.

Osim Grčke, koja je već najavila da neće podržati produžavanje sankcija, protiv daljeg embarga su Mađarska, Španija, Italija, Slovačka, Kipar i Austrija.

Sve ove zemlje imaju veliku štetu zbog sankcija i upozoravaju druge članice EU da više ne žele da se žrtvuju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nastojala je tokom posjete Helsinkiju da ubijedi Fince da nastave da se drže antiruskog kursa EU, ali tendencija "rastakanja" jedinstvene evropske politike prema Rusiji sve je vidljivija.

Kancelarka je otputovala u Finsku povodom predstojećih izbora u toj zemlji. U Helsinkiju je izjavila da odluka evropskih partnera o sankcijama Rusiji treba da bude zajednička.

S njom se saglasio finski premijer Aleksander Stub, koji je dodao da EU "ima jedinstvenu snagu". Ipak, prema ocjeni Fraj velta, ove riječi premijer je "jedva izgovorio".

Tokom predizborne kampanje, opozicija uspješno koristi temu posljedica ekonomskih sankcija i poziva na dijalog sa Rusijom. Oni skreću pažnju na činjenicu da Finska, kada je riječ o zemljama EU, ima najdužu granicu s Rusijom, kao i veoma važne ekonomske veze.