latinica  ћирилица
02/04/2015 |  12:54 | Autor: SRNA

Pokazne vježbe povodom Dana Policije RS (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je na Trgu Krajine u Banjaluci taktičko-tehnički zbor povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske.
CЈB "Dan otovrenih vrata" - Foto: SRNA
CЈB "Dan otovrenih vrata"Foto: SRNA

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da su građani danas mogli vidjeti opremu kojom raspolaže i koju koristi uniformisana policija, kriminalistička i saobraćajna policija, specijalna jedinica policije, kao i sve druge linije rada u policiji. On je naveo da je predstavljen 36. broj časopisa "Bezbjednost, policija, građani", koji ove godine obilježava 10 godina postojanja.

Komentarišući promjene koje se dešavaju u Policiji Republike Srpske, Vasić je istakao da MUP vrši reorganizaciju, pri čemu neće doći do novih zapošljavanja.

- Јedinica za obezbjeđenje lica i objekata prerasta u Upravu, dok će novina u njoj biti odjeljenje koje smo dodali, a koje će u Istočnom Sarajevu obezbjeđivati naše predstavnike u zajedničkim institucijama koji tamo stanuju - pojasnio je on.

Vasić kaže da će iz Uprave krim-policije biti izdvojena jedinica za borbu protiv terorizma. "Organizacione transformacije će biti, ali povećanja broja ljudi niti ima, niti to za sada planiramo po budžetu", rekao je Vasić.

On smatra da su komentari opozicije u vezi sa reorganizacijom policije rezultat određenih razgovora bez argumenata ili razgovora sa ljudima koji ne znaju šta se promijenilo, te koji "glume stručnjake i izmišljaju priču da se nešto novo pravi".

- U suštini, MUP Republike Srpske ostaje sa 5.300 ovlaštenih lica koja će samo drugačije biti organizovana - rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, pravo na zaštitu od Uprave za obezbjeđenje lica i objekata imaju Palata predsjednika, NSRS, Vlada, te po mjestu boravka obezbjeđuju se predsjednik i potpredsjednici, premijer i neki ministri, i na tom polju se ništa ne mijenja.

- Osim toga, u pokretu se ne obezbjeđuju samo naši funkcioneri, nego i oni iz zajedničkih institucija ili iz Federacije, te i funkcioneri iz drugih zemalja prilikom posjete Srpskoj ili prolaska kroz Srpsku - istakao je Vasić.

Pripadnici CЈB Istočno Sarajevo organizovali su "Dan otvorenih vrata" za učenike osnovih škola i djecu iz vrtića, obilježavajući 4. april - Dan Policije Republike Srpske.

Pripadnici Јedinice za podršku izveli su nekoliko pokaznih vježbi - evakuacija povrijeđenih, borilačke vještine, vježbe sa psima tragačima, dok su pripadnici saobraćajne policije prezentovali sredstva rada kojima policija raspolaže.

Portparol CЈB Istočno Sarajevo Danka Tešić naglasila je da se projektom "Dan otvorenih vrata" želi pojačati saradnja policije i lokalne zajednice, i dodala, da je prezentovana oprema kojom raspolažu, te organizovan program koji je zanimljiv građanima i djeci. Na taj način, kako je rekla, nastoje da pojačaju partnerske odnose s lokalnom zajednicom.

U okviru obilježavanja Dana policije organizovano je i dobrovoljno davanje krvi, te edukativna predavanja na različite teme, dok će u subotu biti položeni vijenci i prislužene svijeće na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije Sarajevsko-romanijske regije.

Pripadnici CЈB Bijeljina organizovali su danas nekoliko taktičko-pokaznih vježbi, između ostalih, vježbe lišavanja slobode, demonstraciju tehnike upotrebe sredstava sile, alpinističke tehnike spuštanja niz objekat, a organizovana je i izložba policijske opreme i službenih vozila.

Načelnik Sektora policije CЈB Bijeljina Stjepan Terzić istakao je da MUP Republike Srpske, u skladu sa materijalno-tehničkim mogućnostima, neprestano radi na opremanju jedinica za posebne namjene, te time i Јedinice za podršku na području Ministarstva. On je izrazio zadovoljstvo tempom i načinom opremanja jedinica, te podsjetio da je prošle godine CЈB Bijeljina dobio nova službena vozila, a ove godine se radi na opremanju novom zaštitnom opremom i naoružanjem.

Terzić je rekao da je cilj ovih vježbi da se građanima prikaže sposobnost pripadnika MUP-a, te materijalno-tehnička sredstva kojima raspolažu, kao i da građani znaju da njihove bezbjednosne probleme uvijek mogu da riješe pripadnici MUP-a Srpske.

Pripadnici CЈB Bijeljina sutra će u svojim prostorijama obilježiti Dan Policije Srpske. Biće položeni i vijenci na spomenik poginulim policajcima.

"Dan otvorenih vrata" - povodom Dana Policije RS (FOTO:SRNA)

Službenici Policijske stanice Novi Grad su povodom Dana policije RS, u vrtiću "Pčelica Maja" u tom gradu podučavali djecu predškolskog uzrasta o bezbjednom učešću djece u saobraćaju. Vođa bezbjednosno-saobraćajnog sektora Marinko Ivanović mališanima je objasnio kako da prelaze ulicu na pješačkom prelazu gdje se saobraćaj reguliše semaforom, kako da postupaju ukoliko semafor ne radi ili ako nema semafora. Ivanović je podsjetio i na pravilno učešće djece biciklista u saobraćaju uz obavezu posjedovanja kacige.

Policijsku stanicu su u sklopu programa Dan otvorenih vrata posjetili i osnovci škole "Vuk Karadžić".

Za učenike OŠ "Sveti Sava" i djecu iz vrtića "Naša radost" pripadnici SЈB Zvornik organizovali prezentaciju materijalno-tehničkih sredstava kojima raspolaže MUP RS.

U školskom dvorištu bili su izloženi kompletna oprema, oružje i sredstva koje koriste saobraćajna policija, jedinica za podršku, opšta policija, kao i kriminalistička tehnika koja se koristi prilikom uviđaja krivičnog djela na licu mjesta. Pred djecom su se našla i policijska vozila, te policajci u uniformama saobraćajne policije, opšte policije, kao i jedinice za podršku, među kojima im je prezentovana kompletna oprema koja se koristi prilikom narušavanja javnog reda i mira, uniforma koju koriste policajci-snajperisti, alpinisitička oprema, balistička oprema i trenažna oprema.

Komandir Policijske stanice Vladan Vasilić rekao je da je cilj ovakve aktivnosti približavanje policije građanima, odnosno djeci i njihova edukacija o značaju policije i o sradnji policije sa građanima.

U okviru obilježavanja Dana policije organizovan je prijem za penzionisane policajce, dok će sutra biti položeno cvijeće na spomen-ploču podignutu poginulim pripadnicima MUP-a.

Načelnik CЈB Prijedor Dalibor Ivanić pozvao je građane da prijave svaku nepravilnost, nezakonitost i sumnjivu aktivnost u radu policijskih službenika.

- Mi molimo i hrabrimo građane da nam se obrate u takvim situacijama, a takođe pozivamo i predstavnike medija da nas u tom pravcu podrže, budući da je pomoć medija u takvim situacijama neprocjenjiva - rekao je Ivanić novinarima u Prijedoru na neformalnom druženju organizovanom za medije povodom Dana policije.

U okviru obilježavanja Dana policije, sutra će građani Prijedora na Trgu majora Zorana Karlice od 11.00 do 13.00 časova moći da vide demonstraciju taktičko-pokazne vježbe pripadnika Јedinice za podršku CЈB Prijedor - lišavanje slobode opasnog lica, alpinističke tehnike spuštanja niz objekat, demonstraciju upotrebe sredstava sile i izložbu opreme i službenih vozila.

Od 1. do 3. aprila CЈB Prijedor nizom aktivnosti organizuje "Dan otvorenih vrata" za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i djecu iz vrtića, u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici.

Obilježavanje Dana policije u Prijedoru je počelo akcijom dobrovoljnog davalaštva krvi u kojoj je u protekla dva dana dragocjenu tečnost darovalo 65 pripadnika CЈB Prijedor.