latinica  ћирилица
02/04/2015 |  13:42 | Autor: SRNA

Otpušteni radnici iz Hrvatske po pravdu u Savjet Evrope

Visoki komesarijat UN za izbjeglice naveo je u odgovoru Udruženju radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH, koji su zbog dugogodišnje diskriminacije u decembru protestovali u Ženevi, da ne vidi kako bi mogao pomoći u rješavanju tog pitanja.

UNHCR je sugerisao BiH da pitanja u vezi sa problemima ovih radnika, državljana BiH koji su u periodu od 1990. do 1996. godine otpušteni sa posla u Hrvatskoj, uputi Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U pismu, koje je potpisao direktor Odjeljenja za Evropu UNHCR-a Vinsent Košotel, navodi se da je UNHCR svjestan ovog pitanja, ali ne vidi kako bi mogao pomoći u njegovom rješavanju.

BiH je sugerisano i da sa Hrvatskom uspostavi radnu grupu koja bi rješavala sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Više od 50 članova Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH 10. decembra prošle godine mirno je protestovalo ispred sjedišta UN u Ženevi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Oni su time željeli da upoznaju međunarodnu javnost o dugogodišnjoj diskriminaciji i javno zatraže efikasnu međunarodnu pravnu i diplomatsku akciju za konačno rješavanje svog statusa u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća rekao je da očekuje da će novi saziv Savjeta ministara BiH u saradnji sa hrvatskim vlastima početi da rješava probleme radnika otpuštenih sa posla tokom rata u Hrvatskoj.

Udruženje apeluje da im sve institucije u BiH, Hrvatskoj i EU pomognu u rješavanju ovog problema.

Puzigaća je ranije izjavio da Hrvatska godinama opstruiše rješavanje statusnih prava Srba u Hrvatskoj, koji se prije svega odnose na vraćanje radnih, penzionih, imovinskih i stanarskih prava.

Udruženje je ranije uputilo pisma ambasadorima u BiH, delegaciji EU i Savjetu Evrope u kojem su ih upoznali da je bivšim radnicima u Hrvatskoj onemogućena restitucija imovinskih, socijalnih i ekonomskih prava.