latinica  ћирилица
02/04/2015 |  13:57 | Autor: Blic

Dragan Đurić priznao ubistvo Tijane Јurić

Pripremno ročište na suđenju Draganu Đuriću, osumnjičenom za silovanje i ubistvo maloljetne Tijane Јurić, održano je danas u Višem sudu u Subotici, uz njegovo prisustvo kao i oca ubijene djevojčice.

Đurićev advokat Viktor Gostiljac je rekao da je suđenje zakazano za 22. i 23. april i 4. i 5. maj, i ponovio da je zatražio izuzeće ovog suda, odnosno da se proces izmjesti iz Subotice. Smatra da je sud u Subotici pristrasan i pod pritiskom javnosti, ali da se očekuje da će sud donijeti najvišu kaznu, 40 godina zatvora za Đurića.

Advokat okrivljenog je dodao da je Đurić već sve priznao, i da je sada samo pitanje kazne.

Viši javni tužilac u Subotici je 29. januara 2015. godine, podnio optužnicu protiv okrivljenog Dragana Đurića Višem sudu u Subotici. Okrivljeni i njegov branilac, u predviđenom roku od osam dana, nisu podnijeli žalbu na tekst optužnice, piše Blic.

Nakon toga, vanpretresno vijeće Višeg suda u Subotici je pristupilo ispitivanju optužnice i ona je pravnosnažno potvrđena. Predmet je primljen 25. februara 2015. godine i uručen predsjedniku vijeća, sudiji Gordani Kojić.

Sudija je 12. marta odredila datum održavanja pripremnog ročišta i poslala pozive okrivljenom i oštećenom i njihovim braniocima. U pozivu je napomenuto da po Zakoniku o krivičnom postupku, ako je optuženi uredno pozvan, a ne dođe na pripremno ročište, niti svoj izostanak opravda, predsjednik vijeća može odlučiti da se pripremno ročište održi ako je prisutan branilac.

Optuženi je upozoren da na pripremnom ročištu može predložiti nove dokaze, ako je za njih saznao nakon potvrđivanja optužnice, dok su i optuženi i okrivljeni upozoreni da se na pripremnom ročištu može održati glavni pretres.