latinica  ћирилица
02/04/2015 |  14:08 | Autor: SRNA

Čičković: Nesuglasica ima, ali popis nije doveden u pitanje

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković ističe da postoje neslaganja između statističkih institucija u vezi sa pravilima za utvrđivanje stalnog stanovništva u BiH, ali da to ne znači da je cjelokupan popis doveden u pitanje.
Popis stanovništva - Foto: arhiv
Popis stanovništvaFoto: arhiv

"Ukoliko neka osoba kaže da radi ili se školuje u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, a da se svakodnevno vraća u BiH - mi smatramo da je riječ o nelogičnosti, te da takva osoba ne može biti stalni stanovnik u BiH", navodi ona jedan od tih primjera.

Stav Zavoda za statistiku Srpske jeste da se prilikom utvrđivanja broja stalnog stanovništva primijene osnovna pravila bazirana na pitanjima od 1 do 7 na popisnici za lica.

Ta pitanja se odnose na prisustvo u mjestu popisa, dužinu odsustva ili prisustva, u smislu više ili manje od godinu dana, zatim koliko još lice namjerava da bude odsutno ili prisutno, mjesta u kojem se nalazi odsutno lice te učestalosti vraćanja u mjesto popisa.

Čičkovićeva napimnje da Zavod traži i da se provjeri konzistentnost utvrđenog stalnog stanovnika u BiH sa pitanjem broj 40 koje se odnosi na mjesto rada/školovanja, što i predstavlja predmet sporenja.

Portal "Kliks" objavio je da je zbog spora u vezi sa metodologijom, ne samo doveden u pitanje početak objave konačnih rezultata popisa, već i cjelokupan popis.

Osnovni spor je nastao u metodologiji vezanoj za kontrolu rezidentnih i nerezidentnih stanovnika.

Popis u BiH izvršen je u oktobru 2013. godine,a objavljivanje privih konačnih podataka bi trebalo početi od jula.