latinica  ћирилица
02/04/2015 |  14:31 | Autor: SRNA

Različiti iznosi odštete za porodice poginulih u Alpima!?

Nadoknade koje će dobiti porodice 150 nastradalih u padu aviona kompanije "DŽermanvings" vjerovatno će imati veoma različite iznose, u zavisnosti od nacionalnosti žrtava, mjesta gde su kupili karte i od toga koliko su zarađivali, iako ih je sve zadesila ista sudbina.
Timovi spasilaca na mjestu pada aviona DŽermanvingsa - Foto: AFP/Getty images
Timovi spasilaca na mjestu pada aviona DŽermanvingsaFoto: AFP/Getty images

Prema riječima advokata, odštetni zahtjev može se podnijeti na mjestu gdje je kupljena avionska karta, u zemlji iz koje je avioprevoznik, pred sudovima u zemlji u koju je žrtva putovala ili u zemlji iz koje potiče nastradala osoba.

U slučaju avionskih nesreća, iznosi koji se isplaćuju po osnovi pretrpljenog bola razlikuju se od države do države. Najveće odštete isplaćuju se u SAD, a slijede Evropa i Azija.

Advokat DŽejms Hili-Prat, koji savjetuje porodice poginulih u padu aviona kompanije Malezija erlajns prošle godine, kaže da Britanci koji izgube odraslo dijete mogu da očekuju nadoknadu od oko 20.000 funti, dok američki roditelji mogu da naplate do 1,5 miliona funti.

- Situacija je takva, uprkos činjenici da su svi putnici imali isto ili slično tragično iskustvo u završnim minutama tog leta - rekao je Hili-Prat.

U Njemačkoj se iznos odštete izračunava na osnovu izgubljenih prihoda žrtve i troškova putovanja i obično nema odvojene isplate za bol i patnje.

Među 144 putnika iz aviona DŽermanvingsa bili su državljani 18 zemalja. Većina su Nijemci i Španci, a tri putnika bila su iz SAD.