latinica  ћирилица
02/04/2015 |  14:33 | Autor: TANЈUG

Buha se nagodio sa tužilaštvom

Svjedok saradnik Ljubiša Buha Čume nagodio se sa Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu o kazni i priznao da je tukao suprugu i prijetio njenom policijskom obezbjeđenju u oktobru i novembru prošle godine, zbog čega je već četiri i po mjeseca u pritvoru.

 Sa Buhom zaključen je sporazum o priznanju krivice koji će sutra biti pred sudom koji treba da ga potvrdi, rečeno je Tanjugu u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Dok sud ne potvrdi sporazum, njegovi detalji, kao i vrsta i visina kazne ne mogu da se saopštavaju javno. Buha inače nije nikad osuđivan, napomenuli su u Tužilaštvu.

Buha se tereti da je 3. oktobra prijetio dvojici članova obezbjeđenja svoje supruge Ivane Buhe Tulović i tako izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Optužen je i da je 8. novembra izvršio krivično djelo nasilje u porodici, odnosno prema svojoj supruzi, nakon čega je napao istu dvojicu članova njenog obezbjeđenja i time izvršio i treće krivično djelo - napad na službeno lice za koje je zaprijećena kazna do osam godina zartvora.

Za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i nasilje u porodici zaprjećene su kazne do tri godine zatvora.

Za ova krivična djela njemu je suđenje počelo u februaru i zbog zaštite privatnosti bilo je zatvoreno za javnost.

Međutim Buha, koji je svjedok saradnik u procesu koji se vodio protiv "Zemunskog klana" kao i u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, odlučuo da se nagodi sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom i izbegne dugotrajno i mučno suđenje.

U pritvoru je od hapšenja 16. novembra prošle godine.

Buha je već jednom bio optužen da je fizički napao suprugu, ali je poslije dva suđenja oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.