latinica  ћирилица
02/04/2015 |  14:41 | Autor: TANЈUG

Srbija ne povlači diplomate iz Hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Srbija čvrsto opredjeljena za razvoj saradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom.

To ne bi smijelo da bude ugroženo "neprimerenom retorikom i postupcima pojedinaca", ističe se u saopštenju.

Povodom jučerašnjeg incidenta s paljenjem hrvatske zastave u Beogradu, zbog čega je Hrvatska uputila oštar protest Ambasadi Srbije u Zagrebu i pozvala svog ambasadora u Srbiji na konsultacije, MSP navodi da Srbija neće povući svoje diplomatske predstavnike iz Hrvatske.

Srbija je čvrsto opredijeljena za razvoj dobrosusjedskih odnosa u regionu, uključujući i rješavanje otvorenih pitanja i problema u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom konstruktivnim dijalogom, uz puno uvažavanje interesa obje države, navodi se u sapštenju.

U nekolika navrata izraženo opredjeljenje za dalji razvoj bilateralne saradnje i jačanje međusobnog povjerenja, ne bi smjeli da budu ugroženi neprimjerenom retorikom i postupcima pojedinaca, dodaje MSP.

U saopštenju se podsjeća da su "nadležni organi Srbije odmah preduzeli odgovarajuće mjere u skladu sa krivičnim zakonom povodom incidenta koji se dogodio ispred Palate pravde u Beogradu 1. aprila 2015", kada je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio zastavu Hrvatske.

Ministarstvo takođe napominje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije uticalo na promjenu strateškog opredjeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom".