latinica  ћирилица
02/04/2015 |  15:06 | Autor: SRNA

Parlament Srpske 15. aprila o prijedlogu deklaracije (VIDEO)

Kolegijum NSRS za 15. april zakazao je treću redovnu sjednicu Parlamenta Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 15. april treću redovnu sjednicu parlamenta Srpske na kojoj će biti razmatran i prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da Republika Srpska mora voditi računa o tome kakvog će sadržaja biti odluka Ustavnog suda BiH o ovom pitanju, zbog čega je stručna javnost Srpske pripremila deklaraciju koja će biti razmatrana u Narodnoj skupštini.

On je podsjetio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se kao zvanični praznik 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

Čubrilović je rekao da će na sjednici Parlamenta Srpske, koja sadrži 27 tačaka dnevnog reda, biti razmatrani po hitnom postupku prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, o izmjenama zakona o eksproprijaciji, te prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

Prema njegovim riječima, biće razmatrani i nacrti zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o transfuzijskoj djelatnosti, o izmjenama i dopunama zakona o sudovima u Srpskoj, o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Na sjednici će biti razmatran Prijedlog programa rada NSRS za 2015. godinu, izvještaj MUP Srpske o radu za 2014. godinu, Izvještaj Odbora za bezbjednost i Odbora za boračko - invalidsku zaštitu o održanoj zajedničkoj tematskoj sjednici pod nazivom "Rad Tužilaštva i Suda BiH i drugih institucija po pitanju procesuiranja ratnih zločina".

Čubrilović je rekao da će sjednica parlamenta Srpske biti održana 15, 16. i 17. aprila, te da će, ako ne bude završena, biti nastavljena 21. aprila.