latinica  ћирилица
02/04/2015 |  16:11 | Autor: RTRS

20 godina od osnivanja opštine Kostajnica (VIDEO)

Opština Kostajnica obilježila je danas dvadeset godina od osnivanja. Iako nerazvijena lokalna zajednica, ipak se može pohvaliti privrednim razvojem.
20 godina od osnivanja opštine Kostajnica - Foto: RTRS
20 godina od osnivanja opštine KostajnicaFoto: RTRS

 Na svečanoj sjednici Skupštine opštine uručena su posebna priznanja pojedincima i organizacijama. 

Preduzeće"Foresta" bavi se izradom oplemenjenog furnira. Zapošljava osamdeset radnika a skoro cjelokupnu proizvodnju plasira na inostrano tržište.

- Samo kvalitetom i radom uspjevamo. Prvo je kvalitet proizvoda, a sa kvalitetom imate svuda otvorena vrata, rekao je Svetozar Stanisavljević, direktor "Foreste".

Među onima kojima je uručena povelja opštine jeste i Peti bataljon iz Kostajnice.

- Znači da nismo zaboravljeni i da neki ljudi u ovo vrijeme cijene ono što smo mi postigli tokom rata, istakao je Mirko Novaković, ratni komandant Petog bataljona iz Kostajnice.

Aktuelni predsjednik Skupštine opštine Željko Čekić bio je prvi predsjednik tadašnjeg Izvršnog odbora opštine Kostajnica. Dodaje kako u to vrijeme nije bilo lako jer se počinjalo od kancelarije mjesne zajednice. Ipak, privredni razvoj ,posebno onaj izvozni ohrabrujuća je činjenica.

- Sada kada se sjetim toga bilo je teško. 3.500 izbjeglica 1995.godine stiglo je iz Hrvatske i ostalo u Kostajnici. U kratkom periodu uspjeli smo se konsolidovati, naglasio je Željko Čekić, predsjednik Skupštine opštine Kostajnica.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo istakao je da su privredna preduzeća koja su šest puta u protekloj godini kao i stanovništvo plavljeno uspjeli smoći snage i nastaviti proizvodnju.

- Tako da smo ostvarili izvoz od 37 miliona evra, dodao je Bundalo.

U Kostajnici je u proteklom vremenu izgrađena srednja škola, Dom zdravlja, dječji vrtić i formiran lokalni radio.