latinica  ћирилица
02/04/2015 |  16:23 | Autor: TANЈUG

Aden: Osvojena predsjednička palata, 44 poginulih

Pobunjeni Huti u Јemenu pojačali su danas pritisak u cilju stavljanja pod punu kontrolu lučki grad Aden i osvojili predsjedničku palatu u gradu poslije oštrih sukoba u centru, gdje su poginule 44 osobe.
Osvojena predsjednička palata u Adenu - Foto: REUTERS
Osvojena predsjednička palata u AdenuFoto: REUTERS

Najmanje 44 osoba je ubijeno u sukobima između pobunjenika i pristalica jemenskog predsjednika Abed Rabo Mansur Hadija, saopštili su zdravstveni i vojni zvaničnici.

Prema istim izvorima, 18 civila i šest pripadnika lokalne milicije koji su se odupirali najezdi pobunjenika na Aden su ubijeni.

Vojni zvaničnik je naveo da je 20 boraca iz redova Huta takođe ubijeno u sukobima u južnoj jemenskoj luci, prenijela je agencija AFP.

Pobunjenici su osvojili palatu "Mašik" iz kolonijalnoj doba smještenu na vrhu kamenog brda koje uranja u Arapsko more koja je na kratko bila sjedište predsjednika Abed Rabo Mansur Hadija pošto je pobjegao iz kućnog pritvora u Sani, da bi prije nedelju dana otputovao "u jednom pravcu" u Saudijsku Arabiju.

Veliki uspjeh šiitskih pobunjenika uslijedio je uprkos jednonedjeljnim vazdušnim udarima koalicije pod kontrolom Saudijske Arabije u nastojanju da zaustave napredovanje Huta, dodaje Rojters.

Više desetina vojnika iskrcalo se danas u Adenu, nekoliko sati nakon što su Huti ušli u sam centar tog grada na jugu Јemena, kazali su svjedoci i zvaničnici.

Nije odmah bilo moguće odrediti državljanstvo iskrcanih trupa, ali koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja pokušava da zaustavi Hute, kontroliše vode oko Adena.

Međutim, iz koalicionih snaga tvrde da to nisu Saudijci već mogu da budu snage koje podržavaju bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha.

I zvaničnik Јemenske vlade tvrdi da se kopnene snage nisu iskrcale u Adenu, pošto su svjedoci i stanovnici objelodanili da su se trupe iskrcale u južnoj gradskoj luci.

Dva čuvara i petorica zatvorenika ubijeni su kada su pripadnici organizacije Al-Kaida upali u zatvor u sjeveroistočnom dijelu Јemena, oslobodivši pri tom više stotina zatvorenika uključujući i jednog od svojih lidera, rekli su bezbjednosni zvaničnici.

Kalid Batarfi, jedan od lidera Al-Kaide koji u zatvoru već više od četiri godine, je među 300 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora u provinciji Hadramavt, rekli su zvaničnici za AFP.