latinica  ћирилица
02/04/2015 |  17:42 | Autor: SRNA

Podgorica: Nastaviti sa štednjom

Crnogorska Vlada usvojila je danas smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period do 2018. godine i donijela zaključak da se intenzivno nastave mjere racionalizacije, odnosno štednje.

Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić izjavio je da je Vlada dala preporuke u smislu jačanja odgovornosti svih nadležnih, s ciljem ostvarenja osnovnog ekonomskog cilja - dinamiziranja rasta.

"Svi resori i sektori moraju uraditi pojedinačne planove štednje, odnosno racionalizacije, koje bismo sintetizovali u jedan interni uslovno sanacioni plan, koji će biti osnova sanacije za narednu godinu", rekao je Žugić novinarima nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, na narednoj sjednici Vlade biće definisan rok do kada sektori treba da naprave pojedinačne planove.

"Zaključak Vlade je da se nastavi snažno sa mjerama racionalizacije, odnosno štednje, da bismo u narednoj godini imali ravnotežu u budžetu, odnosno da bi eliminisali deficit tekućeg budžeta i potrošnje, a ostavili eventualno prostor za elemente razvojne politike kroz finansiranje kapitalnih projekata odnosno razvojnu komponentu kapitalnog budžeta", objasnio je Žugić.

On je precizirao da je 31. decembra prošle godine nivo državnog duga iznosio 57,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je javni dug, koji uključuje i dugove lokalnih samouprava, iznosio 59,6 odsto.