latinica  ћирилица
02/04/2015 |  17:48 | Autor: TANЈUG

Bivši upravnik Gvantanama na sudu

Sud u Parizu pozvao je bivšeg upravnika Gvantanama DŽefrija Milera zbog optužbi za torturu koje su iznijela dvojica nekadašnjih pritvorenika u tom zatvoru.

Osim toga, kako je saopštio njihov advokat, time su otvorena vrata za dalja krivična gonjenja odgovornih.

Nizar Sasi i Murad Benčelali, obojica francuski državljani, uhapšeni su u operaciji američkih snaga u Avganistanu, a zatim prebačeni u zloglasni zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi, u kome su smještani osumnjičeni za terorizam nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

Oni su u Gvantanamu držani od kraja 2001. do 2004. i 2005, a zatim vraćeni u domovinu.

Istraga njihovog slučaja počela je u Francuskoj pošto su podnijeli žalbu sudu.

"Ovim su otvorena vrata da civilni i vojni zvaničnici budu krivično gonjeni za međunarodne zločine počinjene u Gvantanamu", rekao je advokat Vilijam Burdon za AFP.

U izvještaju podnijetom sudu prošle godine, advokati Sasija i Benčelalija optužili su Milera za "autorizovan i sistematski plan torture i lošeg postupanja prema pojedincima kojima je oduzeta sloboda bez ikakve optužbe i bez osnovnih prava svakog pritvorenika".

Prije nego što je Miler postao upravnik Gvantanama krajem 2002, administracija tadašnjeg predsjednika DŽordža Buša uvela je takozvane napredne tehnike ispitivanja, među kojima je i "voterbording" - tehnika simuliranog davljenja.

Iako je tadašnji sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ukinuo najkontroverznije od tehnika ispitivanja početkom 2013, Miler je, prema navodimma advokata, nastavio da ih primjenjuje u određenim slučajevima.

"Ova djela predstavljaju torturu i kršenje, u najmanju ruku, zabrane ispitivanja prinudom iz Ženevske konvencije", dodaje se u izvještaju advokata.