latinica  ћирилица
02/04/2015 |  18:07 | Autor: B92

Slijedi haos u Turskoj

Haos u Turskoj će iskoristiti predsjednik Redžep Tajip Erdogan kako bi dodatno ujedinio svoje biračko tijelo i učvrstio vlast, kaže diplomata Dušan Spasojević.

Bivši ambasador Srbije u Turskoj rekao je da Erdogan nema opoziciju, ali da do parlamentarnih izbora 7. juna očekuje eskalaciju u Turskoj.

"Ono što se desilo 31. marta, bilo je dovoljno da napuni vijesti mjesec dana. Situacija nije nimalo naivna, a događaji u njoj su inspirisani i spolja i iznutra", kaže Spasojević.

U utorak je Turska preživjela veliki nestanak struje, teroristi su ubili tužioca, a zatim stradali u okršaju sa policijom, sud u Istanbulu je oslobodio više od 260 pripadnika turske vojske osuđenih na višegodišnje kazne zbog pokušaja puča, da bi generalni sekretar Arapske lige rekao da je Turska uz Iran i Izrael remetilački faktor u regionu.

"Turska se nalazi na veoma specifičnom geografskom mjestu. Na granici ima Islamsku državu, prema kojoj ima specifičan odnos. Turska je blagonaklono gledala na protivnike Bašara al Asada u Siriji, sve dok ID nije pokazala svoje pravo lice likvidacijama novinara i civila. Bitno je reći da se sve to dešavalo nekoliko kilometara od Turske granice", kaže Spasojević.

Kako ističe, Turska je u nestabilnom području u nestabilnom vremenu i nema diplomatske odnose sa Sirijom, Izraelom i Egiptom, ima specifičano odnos sa Iranom, a loš sa Irakom.

"Turska traži svoje mjesto pod suncem i to se sve odražava i na unutrašnju scenu, zbog toga buja nestabilnost", rekao je Spasojević.

Kako kaže, predsjednik Redžep Tajip Erdogan nema konkurenta na domaćoj sceni, ali su mu predstojeći izbori važni kako bi učvrstio vlast, jer kao predsjednik nema ovlašćenja koja bi volio da ima.

"Neki kažu da Davutoglu može da mu bude rival, ali ja ne mislim da je tako. Erdogan je poslije Ataturka najveći turski državnik i političar i jedino je pitanje koliko ubjedljivo će pobijediti", rekao je Spasojević.

On je naveo da Erdoganove autokratske tendencije duže vrijeme zabrinjavaju.

"Tamo se više novinara nalazi u pritvoru nego u Iranu i Kini zajedno, ali se zapadni svijet zbog ukrajinske krize okrenuo ka Rusiji", kaže Spasojević.

Bivši ambasador u Ankari navodi da vlast sada želi da zabrani i javna okupljanja, zbog čega predviđa dodatnu eskalaciju situacije pred izbore.