latinica  ћирилица
02/04/2015 |  18:08 | Autor: RTRS

Banjaluka: Život na klizištu, strah- dio svakodnevice (VIDEO)

Zbog aktiviranih klizišta urbanističko – građevinska inspekcija zabranila je upotrebu jedanaest objekata na području Banjaluke.

 Porodice su dobile nalog da se isele. Ipak, većina njih i ne pomišlja na to da napusti jedini krov nad glavom.

U porodici Čivčić, čija je kuća na klizištu u banjalučkom naselju Lauš, jedanaestoro je članova. Ni četvoročlana porodica Vidović iz istog naselja, ne zna šta da očekuje. Noćima ne spavaju, strahuju šta bi moglo da se desi. 

I tako je od maja. Svakog dana zemlja oko kuće sve više tone, priča Persa Vidović, samohrana majka, koja sa sinom, bratom i ocem živi u porodičnoj kući. Noći su, kaže, najgore.

- To se talasa, tačno osjetiš potok da žubori ispod. Gledam samo kada će da se prepolovi. Kada se dio zida srušio, mislila sam da se ruši komplet, sve, ističe Vidovićeva.

Istu sudbinu dijele i Čivčići, u čijoj kući živi jedanaestoro stanara, među kojima je četvoro djece. Novca da sami saniraju klizište, dubine oko 4 metra, nemaju. Iseljenje ne planiraju.

- Kuda mi da iselimo? Nas je 11-oro, ne znam, najbolje bi bilo da oni to saniraju, ističe Novo Zeljković.

Vlasnici kuća koje su na klizištima tvrde da su za gradnju kuća imali svu potrebnu dokumentaciju. Na pitanje - mogu li očekivati pomoć nadležnih u sanaciji, iz Gradske uprave ne stiže konkretan odgovor. Iz Odjeljenja za inspekcije samo pisano obavještenje.

- Prema evidenciji ovog Odjeljenja investitori su iselili iz tri objekta u kojim je zabranjena upotreba, a ostale porodice svoje objekte koriste na sopstvenu odgovornost -

Centar za socijalni rad Banjaluka utvrdio je da je za osam objekata potrebno obezbjediti pomoć u sanaciji ili obezbjediti plaćanje podstanarskog zakupa.

Ugroženima je ponuđeno zbrinjavanje u Prihvatnu stanicu, ali su porodice , kažu u Centru, odbile takav smještaj.