latinica  ћирилица
02/04/2015 |  18:21 | Autor: RTRS

Kako spriječiti propast domaćih mljekara? (VIDEO)

U Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine zvanično nije stigao nijedan zahtjev u vezi sa zaštitom od prekomjernog uvoza mlijeka iz Evropske unije, poručio je resorni ministar Mirko Šarović.

Prema njegovom riječima, pitanje prekomjernog uvoza reguliše Savjet ministara BiH Odlukom o prekomjernom uvozu i eventulnim donošem zaštitnih mjera.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, najavio je da je uvoz mlijeka u BiH ozbiljno pitanje kojim će se baviti u okviru nadležnosti ministarstva. BiH ne ispunjava uslove za izvoz mijeka u EU, ali za to su kaže, odgovorne i domaće institucije.

I iz Spoljnotrgovinske komore upozoravaju da mlijeko u BiH uvoze na crno, da su pojedine interesne grupe radi vlastitih ciljeva učinile sve da BiH nespremno dočeka udar mlijeka iz Unije.

Povratnik u ministarsku fotelju spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović kaže, problem domaćih mljekara je prioritet. Ipak, mnogo je krivaca što BiH ne može na evropsko tržište da izvozi domaće mlijeko.

- Koje je neadekvatno, koje u EU ne žele da imaju kod sebe, i sve nepravilnosti koje je uočila misija FVO iz Dablina.

Iz Republike Srpske jasna poruka – u ispunjavanju uslova iz Dablina institucije BiH mogu da računaju na Vladu Srpske.

- Moraju se uvesti mehanizmi zaštite domaće proizvodnje. To je neminovno. Bez obzira koliki iznos, nadoknada bila. S druge strane, moraju institucije BiH pronalaziti i druga tržišta. Mi već sada imamo izlaz, ali su problem neke političke barijere, istakao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Mirjanić i Šarović već su razgovarali, a iduće sedmice trebalo bi da bude održan zajednički sastanak resornih ministara Srpske i Federacije i ministra spoljne trgovine BiH.

- Ako možemo zajedno ovo pitanje da riješimo, a vjerujem da oni to žele zajedno da riješe u narednim mjesecima, sedmicama, niko ne može reći koji je to rok, dodaje Šarović.

Ukoliko nadležni do kraja mjeseca ne riješe njihove probleme, domaći mljekari u prvim danima maja idu u Sarajevo.

Za interese susjedne Hrvatske igraju pojedine interesne grupe , upozoravaju iz Spoljnotrgovinske komore BiH. Iako su planirana 2 granična prelaza za uvoz mlijeka, neko je odlučio da ih bude pet i mlijeko ilegalno može da teče Bosnom i Hercegovinom.

- Hrvatski lobi, tamo su nam "šuplje" granice, ne samo za mlijeko, već i meso i ostalo, dodaje Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vasić upozorava da su suprotni i interesi hrvatskih i domaćih proizvođača .

Domaći mljekari mogli bi da izvoze na tržište Turske i Bliskog istoka, ali Evropska unija za sada ne dozvoljava da roba iz BiH prolazi kroz zemlje EU, odnosno Bugarsku.