latinica  ћирилица
02/04/2015 |  18:24 | Autor: TANЈUG

Kenija: Ubijeno 147 studenata (VIDEO)

U napadu u studentskom gradu u Garisi na sjeveroistoku Kenije poginulo je najmanje 147 studenata, a 79 povrijeđeno, piše BBC.

Ranije je objavljeno da je bilo oko 500 talaca, ali svjetski mediji prenose da su oni oslobođeni, kao i da su napadači ubijeni.

Esktremistička organizacija Al Šabab, povezana s Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad, prenio je Bi-Bi-Si.

Mnoštvo naoružanih napadača upalo je pred zoru u kampus koledža na sjeveroistoku Kenije pucajući nasumice uz uzimanje talaca i najmanje 65 ljudi je završilo u bolnici sa ranama od vatrenog oružja, saopštio je kenijski Crveni krst.

Devet sati od početka napada, nastavljene su borbe da se povrati kontrola nad kampusom, pošto su kenijske snage bezbjednosti očistile tri od četiri spavaonice i satjerale u "ćošak" ekstremiste u posljednjoj spavaonici, saopštilo je kenijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar DŽosef Nkaiseri rekao je da je izvučeno 280 od ukupno 815 studenata iz napadnutog univerziteta u sjeveroistočnom gradu Garisa.

Kenijska agencija za nacionalne katastrofe navela je na svom zvaničnom tviter nalogu da su u toku napori su se uđe u trag ostalim studenata koji su ostali zarobljeni u kampusu gdje somalijski naoružani napadači drže taoce i vode borbe sa kenijskim snagama bezbjednosti, navodi Rojters.

Kenijski koledž "Garisa" nalazi se na 145 kilometara od granice sa Somalijom, a današnji napad nije prvi pošto somalijski ekstremisti često vrše upade u Keniji od kako je kenijska vlada poslala vojne trupe preko granice u Somaliju.