latinica  ћирилица
02/04/2015 |  19:47 | Autor: SRNA

Postignut preliminarni dogovor o nuklearnom programu Irana

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je postignut preliminarni dogovor za finalni sporazum o nuklearnom programu Irana.

"Postignut je preliminarni dogovor", saopštilo je Ministarstvo.

I iranska strana je potvrdila da je postignut dogovor.

Iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif rekao je danas da su pronađena rješenja za nesuglasice sa šest svjetskih sila u vezi sa nuklearnim programom.

"Rješenja su pronađena, spremni smo da počnemo sa radom na nacrtu konačnog sporazuma", rekao je Zarif na svom "Tviter" nalogu, nakon osam dana pregovora u švajcarskom gradu Lozani.

Učesnici pregovora sada će početi da rade na nacrtu sveobuhvatnog sporazuma, za koji je krajnji rok 30. juni.

Iranski predsjednik Hasan Rohani potvrdio je da su dogovoreni ključni parametri u pregovorima o nuklearnom programu Irana.

On je u poruci na "Tviter" nalogu rekao da će odmah početi rad na izradi nacrta konačnog sporazuma, što će biti okončano do 30. juna.

ZARIF: DOGOVOR NE ZNAČI NORMALIZACIЈU ODNOSA SA VAŠINGTONOM 

Iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif saopštio je danas da postizanje sporazuma o nuklearnom programu Teherana sa šest svjetskih sila ne znači ujedno normalizaciju odnosa sa dugogodišnjim protivnikom Vašingtonom.
"Odnosi Irana i SAD nemaju ništa sa nuklearnim sporom. I dalje imamo ozbiljna razmimoilaženja sa SAD", rekao je Zarif, nakon što su Iran i šest svjetskih sila postigle preliminarni dogovor o nuklearnom programu Teherana.

On je dodao da se tokom vremena nakupilo mnogo nepovjerenja.

"Nadam se da ćemo sada kroz primjenu postignutog uspjeti da vratimo dio tog povjerenja. Ali to ćemo vidjeti", rekao je Zarif.

Nacrt sporazuma predviđa smanjenje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, za koje Iran zahtijeva da budu odmah ukinute, a velike sile insistiraju na postepenosti.

Predviđeno je da Iran smanji broj centrifuga koje proizvode uranijum na 6.000 sa sadašnjih 19.000, razmontira reaktor koji proizvodi plutonijum, te da prihvati provjere i kontrole.

Američki predsjednik Barak Obama je rekao da ovaj sporazum ispunjava glavne ciljeve šest svjetskih sila koje su pregovarale sa Iranom, uz ocjenu da će "svijet sada biti bezbjednije mjesto".