latinica  ћирилица
02/04/2015 |  20:01 | Autor: SRNA

Bez Zajednice srpskih opština nema normalizacije odnosa na KiM

Srbija neće odustati od uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, jer bez provođenja tog dijela briselskog sporazuma ne može biti riječi o daljoj i punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je na sastanku sa gradonačelnicima i predsjednicima privremenih organa četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije istakao da pred Srbijom nije ostala nijedna obaveza predviđena briselskim sporazumom i da Priština mora ispuniti preuzete obaveze.

"Na Prištini je i dalje ostao teret da provede prvih šest tačaka briselskog sporazuma. Imamo potpuno apsurdnu situaciju, jer je Srbija sprovela sve tačke sporazuma od sedam do 15, a da prvih šest tačaka nije ni dirnuto", rekao je Đurić.

On je ocijenio da to govori o odsustvu dobre vjere i namjere nekih političara u Prištini i dodao da uspostavljanje Zajednice srpskih opština treba da bude put u trajnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca na ovom prostoru.

"Došao sam da poručim, zajedno sa vama, da je ovo Srbija, da mi ovaj sastanak držimo u Srbiji i da će ovo ostati Srbija. To što neki drugi misle drugačije, neće nas sprečiti da sa njima sarađujemo, sa njima živimo normalno, ali naš primarni interes je zaštita našeg naroda, naše države i izgradnja naših institucija", naglasio je Đurić.

Prema njegovim riječima, isključivi cilj pregovora koje vodi Beograd i koji će biti nastavljeni jeste da bude ojačana srpska zajednica.

"Srpska lista i srpski narod su pokazali dobru volju da učestvuju u kosovskim institucijama, uprkos činjenici da su se te institucije neretko prema ovom narodu odnosile maćehinski", dodao je Đurić.

On je naveo da je, iako Priština odbija da integriše 23 policajca i oko 70 administrativnih radnika MUP-a Srbije, dogovor o integraciji policajaca, uglavnom, zaživio.

"Mi ćemo kao rezultat dogovora o integraciji pravosuđa najkasnije od 1. septembra ovde imati prvi put od 1999. godine predsednika suda u Mitrovici koji je Srbin, predsednika Apelacionog suda koji je Srbin, imaćemo većinu u svim sredinama u kojima Srbi čine većinu. Mislim da je to dobro za naš narod", istakao je Đurić.

Đurić će se sutra u Kosovskoj Mitrovici sastati sa poslanicima Srpske liste u parlamentu samoproglašenog Kosova.