latinica  ћирилица
05/04/2015 |  08:18 | Autor: RTRS

Katolički vjernici proslavljaju Uskrs (VIDEO)

Danas je Uskrs za sve vjernike koji slave po gregorijanskom kalendaru.

Papa Franjo je u današnjoj molitvi povodom Uskrsa zatražio okončanje progona hrišćana, prisjećajući se studenata sa Univerziteta u Keniji, koje su ubili islamisti. Papa je nakon mise kojoj je prisustvovalo više hiljada vjernika na trgu Svetog Petra pročitao poruku "Gradu i svijetu /Urbi et Orbi/.

"Tražimo od Isusa, koji je pobijedio smrt, da olakša patnje naše braće i sestara progonjenih zbog njegovog imena i svim onima suočenim sa nepravdom usljed njukoba i nasilja", rekao je papa.

Papa je govorio sa centralnog balkona bazilike Svetog Petra.

Papa Franjo u molitvi povodom Uskrsa

"Neka neprestana molitva proizađe od svih ljudi dobre volje za one koji su izgubili živote, pri tom posebno mislim na mlade ubijene na Univerzitetu u Garisi u Keniji, za sve prisiljene da napuste svoje kuće i njihove najbliže", istakao je papa, kojem je ovom treći Uskrs od kada je izabran za lidera rimokatoličke crkve.

Papa je pozvao na mir u Libiji, gdje su u februaru militanti iz "Islamske države" obezglavili 22 egipatska Kopta.

On se pomolio za mir u Siriji, Iraku, Јemen, Sudanu, Јužnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.

Papa je pomenuo i nedavno postignuti dogovor u Lozani između šest svjetskih sila i Irana o okvirnom sporazumu.

"Nadamo se da će okvirni sporazum, koji je nedavno postignut u Lozani, biti i konačan korak ka sigurnijem svijetu", naveo je papa.

KARDINAL VINKO PULjIĆ PREDVODIO USKRŠNjU MISU

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je danas uskršnju misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu čime je obilježen najveći hrišćanski praznik Uskrs. Obraćajući se vjernicima, Puljić je podsjetio da današnji praznik predstavlja najslavniji dan u ljudskoj istoriji koji je promijenio sudbinu ljudskog roda.

Tokom uskršnje mise, kardinal je istakao da čovjek sa Bogom koji je stvorio svijet mora "sarađivati", a ne uništavati ga.

"Da bi čovjek bio čovjek i da bi mu se vratila istinska radost, moramo se promijeniti", poručio je kardinal Puljić.

On je rekao da je pobjeda Isusa nad smrću čovjeku donijela šansu da se raduje, ali da je, nažalost, malo razloga za radovanje.

"Čovjek se zgrozi kakvih ima politika i ideologija koje misle da čovjek ima pravo ubijati ljude u ime Boga. To je poremećen odnos vrijednosti u kome se čovjek izgubio. Čovjek misli da je on gospodar svijeta. Čovjek je izgubio odnos sa Bogom. Kako da se raduje čovjek kad sam reže granu na kojoj sjedi", naglasio je kardinal Puljić.

BANjALUČKI BISKUP SLUŽIO MISU

Banjalučki biskup Franjo Komarica danas je u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci služio misu povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa za vjernike koji ga proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.
U obraćanju vjernicima Komarica je istakao da današnji praznik predstavlja najslavniji dan u ljudskoj istoriji koji je promijenio sudbinu ljudskog roda.

Banjalučki biskup Franjo Komarica služio misu povodom Uskrsa

"I mi smo posljedica tog događaja i zato kličemo svima - radujte se. Radujte se i vi ovdje u katedrali, radujte se i vi naši sugrađani u Banjaluci, radujte se svi na kugli zemaljskoj", naglasio je Komarica.

Tokom mise pročitana je biskupova uskršnja poruka u kojoj je navedeno i da je iz događaja i značaja Hristovog vaskrsenja proistekao zadatak za svakog čovjeka, koji se ogleda u odlučnom zalaganju za istinu, pravdu, razumijevanje, mir, a protiv svih oblika nepravde.