latinica  ћирилица
13/04/2015 |  07:42 | Autor: novosti.rs

Podgorica sjedište nove regionalne lige

Nacionalne federacije iz zemalja bivše SFRЈ prošle srijede dobile su nalog FIBA da formiraju novo regionalno takmičenje čija bi organizaciona struktura trebalo da bude poznata za manje od mjesec dana.

 Tada, naime, ističe rok dogovoren od obje strane na sastanku u Ženevi.

Nezvanično, dogovoreno je da sjedište Lige bude u Podgorici, koja je na "sredini" između Srbije i Hrvatske, dvije glavne košarkaške poluge u regionu. Zasad ostaje nepoznato ko će biti prvi čovjek Lige (direktor ili komesar). Prva ideja je bio Dejan Lekić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Makedonije, ali sada postoji velika mogućnost da se imenuje neko iz crnogorskog košarkaškog kadra.

Prema predviđenom planu, prvak novog regionalnog šampionata izborio bi direktan plasman u elitno evropsko takmičenje, koje bi u međuvremenu FIBA trebalo samostalno da formira, ili bar da nađe zajednički modus sa Evroligom, što je u ovom trenutku malo vjerovatno. Kako se ne bi ponovo minorizovao značaj domaćih takmičenja, šampioni Srbije i Hrvatske bi imali po jedno mjesto u kvalifikacijama za evropsku elitu. Ukoliko bi se desilo da je šampion regiona u isto vrijeme i prvak države, u kvalifikacije bi išao nacionalni vicešampion.

Јoš nije poznato kako bi se timovi iz regiona "probijali" ka ostalim evropskim takmičenjima, jer uz Evroligu koja je je glavni kamen spoticanja EKA (vlasnik evroligaškog takmičenja) i FIBA, postoje još Evrokup i Evročelendž. Po nekima su tri kontinentalna takmičenja previše, pa se čeka kraj rata FIBA i Evrolige, da bi se razmotrila mogućnost svojevrsnog spajanja Evrokupa i Evročelendža i na koji način.