latinica  ћирилица
13/04/2015 |  08:20 | Autor: TANЈUG

Najmanje 14 mrtvih u dva napada na Sinaju

U dva bombaška napada egipatskih džihadista lojalnih Islamskoj državi, na Sinaju je ubijeno najmanje 14 ljudi, uključujući 11 pripadnika bezbjednosnih snaga.
Napad u Egiptu - Foto: AFP
Napad u EgiptuFoto: AFP

"Sinajska provincija Islamske države", ranije Ansar Bejt al-Makdis, koja se zavjetovala na odanost ekstremističkoj Islamskoj državi, preuzela je odgovornost za napade.

U jednom od napada, poginulo je šest egipatskih vojnika, a dvojica su ranjena. Njihovo vozilo naišlo je na bombu postavljenu na put na sjeveru Sinajskog poluostrva, koje je postalo uporište "Sinajske provincije Islamske države".

U bombaškom napadu blizu grada Šeik Zuvejda poginuo je oficir i četiri vojnika, precizirali su zvaničnici. Nekoliko časova kasnije, automobil s eksplozivom, koji je vozio bombaš samoubica, uletio je u policijsku stanicu u gradu el-Ariš, a u napadu je poginulo osmoro ljudi, dok je 45 ranjeno, prenio je AFP. Među poginulima su petorica policajaca i jedan civil, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Egipatske snage bezbjednosti često su bile meta napada nakon svgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada, odgovornost su preuzele grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promijenila ime u "Sinajska provincija ID" prošle godine pošto se zaklela na vjernost ID, kao i grupa koja sebe zove Andžad Misr ili Vojnici Egipta.