latinica  ћирилица
13/04/2015 |  08:49 | Autor: TANЈUG

Obama uskoro uklanja Kubu sa crne liste?

Američki državni sekretar DŽon Keri rekao je za televiziju Si-Bi-Es da će predsjednik Barak Obama u roku od nekoliko dana odlučiti da li da ukloni Kubu sa crne liste zemalja koje sponzorišu terorizam, ali nije otkrio šta će Obama predložiti.

Obama je u nedjelju imao istorijske razgovore s kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom, na marginama samita u Panami, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dvije zemlje, što je izgledalo nezamislivo za generacije Kubanaca i Amerikanaca, podsjeća AFP.

Kastro je rekao da su predsjednik Obama i on spremni da razgovaraju o "osjetljivim" pitanjima, uključujući ljudska prava i slobodu medija, tvrdeći da "sve može biti na stolu" i naglasio da dvije zemlje imaju ono u čemu se slažu i ono u čemu se ne slažu.

Međutim, kubanski predsjednik je izjavio da pregovori o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa dvije zemlje zahtijevaju mnogo strpljenja.

Dva lidera su najavila u decembru prošle godine da će pokušati da ponovo uspostave diplomatske odnose koje je Vašington prekinuo 1961. i od tada je Obama podigao "rampe" koje je odnose na slobodu putovanja i trgovine sa Kubom.

Međutim, američki Kongres i dalje koči normalizaciju odnosa dvije zemlje i uklanjanje Kube sa američke liste država koje sponzoriše terorizam.


Kuba je na tu listu stavljena prvi put 1982. godine, jer je pružila utočište separatistima ETA i kolumbijskim pobunjenicima iz grupe FARC.