latinica  ћирилица
13/04/2015 |  09:07 | Autor: TANЈUG

Kukan: Ne dopadaju mi se Ramine izjave

Predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan rekao je da je "postao nervozan" kada je "čuo šta je albanski premijer Edi Rama govorio o ujedinjenju Kosova i Albanije", istakavši "da mu se ne dopadaju takve izjave".

U razgovoru za Blic", Kukan je naveo da odnosi Srbije i Rusije direktno ne utiču na pregovore Beograda sa EU, ali da utiču sve političke odluke i ponašanja, kao i generalna slika o zemlji. "Nije tačno da godinu dana nakon što zemlja postane kandidat sve krene da se dešava, jer sve mora da prođe skrining, i to će se desiti ubrzo. Vaš posao će se uskoro isplatiti", poručio je Kukan i dodao da se nada da će to biti ove godine.

On je istakao da u EP ne postoji nikakav pisani dokument gdje se zahtijeva da Srbija prizna Kosovo.

Na pitanje da li je za Srbiju problem to što učestvuje u Moskvi na vojnoj paradi 9. maja, Kukan je rekao da je to njena odluka i da Srbiji niko ne može reći šta da radi. "Ali, ako tamo niko iz EU ne ide osim Vojske Srbije, to će sigurno biti negdje pomenuto ili zabilježeno od nekih država članica", ali da ne treba zbog toga očekivati ozbiljne posljedice.

Na pitanje može li Srbija da bude neutralna kada su u pitanju EU i Rusija, Kukan je rekao da lično misli da je "danas nemoguće biti neutralan". "Ne vidim prednost toga da budete nečiji 'most', jer kad se nešto desi, mostovi obično stradaju prvi", rekao je predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP.