latinica  ћирилица
13/04/2015 |  11:29 | Autor: SRNA

Đokić: Јačati privrednu saradnju sa Rusijom

Ministar ndustrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da će se pitanje izgradnje ruskog gasovoda u regionu jugoistočne Evrope rješavati u punoj saradnji sa Srbijom, jer je to jedina mogućnost rješavanja i pitanja učešća i Srpske u ovom projektu.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Uprkos tome što je projekat Јužni tok došao u krizu, mi se nadamo da postoje rješenja. I dalje smo veoma zainteresovani da budemo dio projekata kojim bi se ovaj region obezbijedio ruskim gasom - rekao je Đokić za časopis "Energetika i industrija Rusije".

On je dodao da je Republika Srpska do sada pokazala da u ekonomskom, ali i političkom smislu, Rusiju doživljava kao partnera i prijatelja, koja je, poslije Srbije, drugi investitor u Srpskoj. Naglasio je da je Rusija velika zemlja, a samim tim i veliko tržište, koje otvara i brojne mogućnosti za saradnju.

- Postoji poseban interes za plasman proizvoda iz oblasti drvne i metalne industrije, elektroenergetske opreme, mašina i alata, motora, mjenjača i njihovih komponenti, elektronske opreme, proizvoda i usluga iz namjenske vojne industrije. Prehrambeno-prerađivačka industrija i agrarna privreda u cjelini sigurno mogu da pronađu dobre partnere u Rusiji - rekao je Đokić.

Podsjetio je na ruske investicije u izgradnju Termoelektrane Ugljevik 3, kao i na činjenicu da je kompanija Zarubežnjeft, koja je vlasnik Naftne industrije Republike Srpske od 2007. godine, u ovaj privredni subjekat uložila oko 300 miliona dolara i sada zapošljava 3.000 radnika, što je jak oslonac privredi Srpske.

- Takođe, ruski investitori, kompanije Zarubežnjeft i Gasprom, putem zajedničke firme Јadran naftagas uspješno nastavljaju projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u Srpskoj ukupne vrijednosti 345 miliona KM. Ruski biznismen Oleg Burlakov realizuje projekat pokretanja rudnika mrkog uglja i bentonita u okolini Novog Grada procijenjene investicije od oko 23,5 miliona KM - naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, uz pomoć ruske investicije u Istočnom Sarajevu uspješno je nastavljena proizvodnja elektroenergetske opreme visokih napona koja se može plasirati na domaće i izvozna tržišta.